Minszk abszurdnak nevezte az újabb uniós szankciókat

A Tanács csütörtökön elfogadta az ötödik szankciócsomagot a belarusz vezetés ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 03. 8:41
Grodno, 2021. november 17. Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 16-án. MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek Fotó: Makszim Gucsek Forrás: MTI/EPA/BELTA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abszurdnak nevezte csütörtökön az emberi jogok ismételt megsértésével és az Európai Unió felé irányuló migránsáradat megszervezésével vádolt Belarusz az EU és partnerei által ellene elrendelt szankciókat.

A döntés abszurditásának a mélysége kezd minden logikával szembeszállni

– vélte közleményében a belarusz külügyminisztérium. Minszk „súlyos, aszimmetrikus, de helyénvaló intézkedésekkel fog válaszolni” – figyelmeztetett. 

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az Európai Unió és Kanada csütörtökön jelentettek be újabb gazdasági szankciókat Belarusz ellen. Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács már az ötödik szankciócsomagot fogadta el, amely korlátozó intézkedéseket vezet be mások mellett az ország igazságszolgáltatásának prominens tagjai, a propagandaszervezetek és olyan utazási vállalatok ellen, akik segítették a rezsim által szponzorált embercsempészetet.

Az EU készen áll arra, hogy számos eszközzel, köztük a demokratikus Belaruszt támogató átfogó gazdasági támogatással előmozdítsa a békés, demokratikus átmenetet. Készen áll arra is továbbá, hogy újabb megszorító intézkedéseket fogadjon el, más gazdasági szereplőkkel szemben is, ha a belarusz helyzet nem javul

– áll a tanácsi közleményében.

Az uniós szankciók 17 személyt és 11 szervezetet érintenek, köztük a Belavia belarusz légitársaságot is. Az EU korlátozó intézkedései jelenleg összesen 183 belarusz személyre és 26 szervezetre vonatkoznak, és vagyonbefagyasztással járnak, továbbá megtiltják, hogy uniós polgárok és vállalatok pénzeszközöket bocsássanak rendelkezésükre. A természetes személyekre ezenfelül beutazási tilalom is vonatkozik, amely megakadályozza, hogy belépjenek az EU területére vagy átutazzanak azon.

A vonatkozó jogi aktusokat, beleértve az érintett személyek nevét is, közzétették az EU hivatalos közlönyében. Uniós források szerint az EU jövő év elején újabb szankciókat fog bevezetni.

Minszket azzal vádolják, hogy bevándorlóáradatot szervezett Lengyelországgal közös határára, hogy így álljon bosszút a korábban ellene hozott büntetőintézkedések miatt. A korábbi szankciókat azután fogadták el, hogy a minszki rendszer kemény kézzel sújtott le az erősen vitatott tisztaságú – 2020 augusztusában rendezett – elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó ellenzékre. Aljakszandr Lukasenkát a választás hivatalos végeredménye szerint a szavazatok több mint 80 százalékával választották újra – immár hatodik – államfői mandátumára.

Országunk démonizálása folytatódik

– olvasható a belarusz külügyminisztérium közleményében. A tárca szerint a nyugatiak célja Belarusz „gazdasági megfojtása” és „szuverén államként való elpusztítása”. „Nem első ízben történik, hogy Belarusznak hasonló kihívásokkal kell szembenéznie a Nyugat részéről” – emlékeztetett a minisztérium, amely szerint „mint korábban, a belarusz állam ismét megerősödik, és méltósággal lép át ezen az időszakon, jó életszínvonalat biztosítva a lakosságnak”.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 16-án. (Fotó: MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.