Őrizetbe vették egy hongkongi ellenzéki hírportál dolgozóit

Az érintetteket felforgató anyagok kiadásával és terjesztését célzó összeesküvés leplezésével gyanúsítják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 29. 10:07
Hong Kong
Stand News chief editor Patrick Lam (2nd L, foreground) is brought to the news outlet's office building in handcuffs after police were deployed to search the premises in Hong Kong's Kwun Tong district on December 29, 2021. (Photo by Daniel SUEN / AFP) Fotó: Daniel SUEN / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felforgató anyagok kiadásának gyanújával őrizetbe vették a hongkongi ellenzéki körökben népszerű Stand News hírportál korábbi és jelenlegi főszerkesztőjét, valamint több, a portálhoz köthető embert szerdán Hongkongban – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Az őrizetbe vettek között a volt és jelenlegi főszerkesztőn kívül az igazgatótanács négy korábbi tagja, valamint egy újságíró van. Hat embert az otthonából vittek el kora reggel, míg egy ember, a már megszűnt Apple Daily hongkongi lap volt szerkesztője korábban került őrizetbe. A portál egyik helyettes szerkesztőjét pedig kihallgatásra vitték be.

A szerda reggeli akcióban több mint kétszáz rendőr vett részt, akik átkutatták a hírportál székhelyét, és több eszközt, köztük számítógépeket is lefoglaltak. A rendőrség közleménye szerint az őrizetbe vett személyeket felforgató anyagok kiadásával és terjesztését célzó összeesküvés leplezésével gyanúsítják egy, a brit gyarmati uralom idejéből származó törvény alapján. A törvénysértés miatt akár két évig terjedő börtönbüntetés és ötezer hongkongi dollár (200 ezer forint) pénzbírság szabható ki. Hasonló módon jártak el a hongkongi rendőrök a jelenleg börtönbüntetését töltő Jimmy Lai hongkongi médiamogul által alapított Apple Dailyvel szemben is, amelynek megszűnését követően a Stand News vált a hongkongi ellenzék egyik utolsó, nyíltan demokráciapárti sajtóorgánumává.

Borítókép: bilincsben a Stand News főszerkesztője, Patrick Lam 2021. december 29-én (Fotó: AFP/Daniel Suen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.