Templomot építenek a románok Dubajban

A tervek szerint az építmény a megszokottnál alacsonyabb, de gyönyörű lesz.

JZUS KRISZTUS
Bukarest, 2020. április 18. Ortodox papok a Jézus Krisztus kereszthalálát felelevenítõ nagypénteki szertartáson az Ortodox Patriarchális-székesegyház elõtt Bukarestben 2020. április 17-én. A görögkeleti egyházak idén április 19-én ünneplik a húsvétvasárnapot. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ortodox templomot épít Dubajban a román görögkeleti egyház. Daniel pátriárka tájékoztatása szerint a tervet már befejezte egy bukaresti építészcsoport. Az egyházfő azt mondta, a templom a megszokottnál alacsonyabb, de gyönyörű lesz. Miután a terv elkészült, a kezdeményezők a dubaji hatóságokhoz fordulnak egy megfelelő telek igénylésével. 2007 óta egy Romániából érkezett ortodox pap szolgálja a dubaji románokat. Dubajban körülbelül tízezer román él, túlnyomó többségük vendégmunkás.

Az Egyesült Arab Emírségekben újdonságnak számít a román ortodox egyház templomépítési terve, Európa nyugati részén ugyanakkor már számos országban emeltek templomot az ott élő románoknak. 

Spanyolországba és Olaszországba küldenek a legnagyobb létszámban papokat Romániából, hogy a több milliós létszámú román diaszpóra számára egyházközösségeket szervezzenek és rendszeresen misézzenek. Tavaly a valenciai katolikus püspökség megegyezett a Romániából elszármazottakkal, illetve onnan érkező vendégmunkásokat összefogó görögkeleti plébániával abban, hogy ötven éves használatra átadja a románoknak a város Mislata negyedében lévő, XV. században épült templomot. A Basilica.ro portál szerint jelenleg Románia határain kívül négy érsekség és tíz püspökség tartozik a román patriarchátus fennhatósága alá. Ezekben az egyházmegyékben közel másfél ezer plébánia működik, amelyek szolgálatát ezerkétszáz román pap látja el.

Romániában egyébként az 1989-es rendszerváltás után nagy ütemben kezdték el építeni az ortodox templomokat. Az utóbbi harminckét évben több mint hétezer új görögkeleti templom épült az országban. Az ortodox egyház az egyik legnépszerűbb romániai intézmény. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek több mint hatvan százaléka bízik a görögkeleti egyházban. Románia Málta mellett a legvallásosabb állam az Európai Unióban. A válaszadók hatvan százaléka tartja magát egyértelműen vallásosnak, közel harminc százalékuk pedig „inkább vallásosnak”. A romániai megkérdezettek egyházi hovatartozástól függetlenül kilencven százalékban mondták azt, hogy hisznek Istenben.

Borítókép: ortodox papok az ortodox patriarchális székesegyház előtt Bukarestben 2020. április 17-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.