Ejtették a szexuális bűncselekmény vádját Andrew Cuomo ellen

Az ügyész szerint nem bizonyítható, hogy a volt New York-i kormányzó illetlenül ért volna hozzá asszisztenséhez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 05. 21:30
CUOMO, Andrew
Washington, 2021. oktber 29. 2020. mjus 27-n Washingtonban ksztett kp Andrew Cuomo New York-i kormnyzrl. Szexulis bncselekmny miatt vdat emeltek Cuomo ellen 2021. oktber 28-n a New York llambeli Albany Vrosi Brsgon. MTI/AP/Jacquelyn Martin Fotó: Jacquelyn Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ejtették a szexuális bűncselekmény miatti vádat a volt New York-i kormányzó ellen, mert az illetékes ügyész szerint nem tudja bizonyítani, hogy Andrew Cuomo illetlenül ért hozzá egykori asszisztenséhez.

A feljelentő Brittany Commisso, a vádhatósági bejelentést követően közzétett kedd esti állásfoglalásában úgy fogalmazott: mindez jól szemlélteti, hogy az áldozatok miért választják a hallgatást a hatalmasokkal szemben.

Újbóli áldozattá válásom hervasztó tapasztalata, hogy nem sikerült büntetőeljárást indítani egy sorozatos szexuális zaklató ellen, ismételten szomorúan szemlélteti, hogy az áldozatok miért félnek felszólalni, különösen a hatalmi pozícióban lévő emberek ellen

 – olvasható Commissónak a Times Union of Albany című helyi hírlapnak eljuttatott közleményében. „Mikor fogják a hangunkat egységesen elfogadni? Hol tudjuk megvédeni a jogainkat? Sajnos mindez csak újabb példája annak, hogy hol kell jobban teljesítenie a büntető igazságszolgáltatásnak” − hangsúlyozta. Hozzátette: „a befolyásos kormányzati tisztségviselők szexuális bűncselekményeitől csendben szenvedő áldozatoknak, akik azon tanakodnak, mi lesz velük, ha elmondják az igazat, azt üzenem, hogy ne tántorítson el titeket mindaz, ami velem történt, hogy felemeljétek szavatokat.”

David Soares, a New York állam fővárosa, Albany kerületi ügyésze kedden kérte az illetékes városi bíróságot, hogy szüntesse meg az eljárást a demokrata párti Cuomo ellen. Soares, aki egyébként szintén demokrata párti, azzal érvelt, hogy bár Commisso együttműködő és szavahihető volt, nem tudnák kétséget kizáróan bizonyítani a vádat. Mindemellett hozzátette, hogy mélységesen nyugtalanítónak tartja a Commisso által elmondottakat.

Cuomo végig tagadta az ellene felhozott vádakat, és egyelőre nem nyilatkozott a fejleményeket illetően. A 63 éves politikus ellen benyújtott büntetőfeljelentés szerint Cuomo „szándékosan és jogtalanul, erőszakkal tette a kezét áldozata blúza alá és az intim testrészeire”. Az eset állítólag a kormányzó hivatalos rezidenciáján történt.

A demokrata párti politikus augusztusban mondott le, miután egyre többen vádolták meg szexuális zaklatással. Cuomo akkor azzal védekezett, hogy senkit nem akart megbántani, egyúttal vitatta, hogy az ellene megfogalmazott vádak a bíróságon is megállnák a helyüket.

Borítókép: 2020. május 27-én Washingtonban készített kép Andrew Cuomo akkori New York-i kormányzóról (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.