Elhalasztják a dán királynő trónra lépésének évfordulós ünnepségeit

A koronavírus-járványra hivatkozva szeptemberre teszik át az eseményt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 14. 16:00
null
Queen Margrethe II of Denmark waves after visiting the tomb of her father, Frederick IX of Denmark, at Roskilde Cathedral on the day of Queen's 50th anniversary of her accession to the throne, in Roskilde, Denmark, on January 14, 2022. (Photo by Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztják a 81 éves II. Margit dán királynő trónra lépése 50. évfordulójára, mára tervezett ünnepségeket.  

Nyolcvanadik születésnapjáról nyilvános ünnepségekkel emlékeztek meg tavaly. A mostani kétnapos ünnepséget − amely pénteken kezdődött volna − szeptemberre halasztják. Az alkalomra azonban II. Margit virágot helyez el szülei sírjánál a Koppenhágától nyugatra fekvő roskildei székesegyházban, ahova 1559 óta temetik a dán királyi család tagjait. Az eseményt megelőzően az uralkodó találkozik a kormánnyal, és ünnepi fogadáson vesz részt a parlamentben. Az elhalasztott jubileumi események között szerepelt volna, hogy a királynő hintón végighajtat a fővároson, és gálaműsort is rendeztek volna a Dán Királyi Színházban.  

II. Margit 1972. január 14-én, édesapja, IX. Frigyes király halála után, 31 esztendősen került a trónra. A dán alkotmány nem biztosít számára valódi politikai hatalmat, a dán királyság alkotmányos monarchia.

– Az én legfőbb és legfontosabb feladatom, hogy Dánia királynője és államfője legyek, de hálás vagyok, hogy a művészetben is megmutathatom magamat

– mondta nemrégiben egy tévéinterjúban. A királynő festőként meseíróként és könyvillusztrátorként is elismerést vívott ki. Egyházi textíliákat is készít és hímez. Több baletthez ő készített jelmezeket és díszleteket. Egyik legújabb projektje kollázsok készítése az Oscar-díjas dán rendező, Bille August filmjéhez, aki ezúttal mesebeli királyságról szóló történetet dolgoz fel. A film várhatóan 2023-ban készül el.  Tíz évvel ezelőtt, trónra lépésének 40. évfordulóját ünnepelve II. Margit a következőket mondta a saját szerepéről és a dán monarchia jövőjéről: 

„Nem azért dolgozol, hogy megtartsd a pozíciódat, hanem azért, hogy megtartsd az országodat”. Majd hozzátette: „az életedet az országodnak adod”.

Borítókép: Margit dán királynő integet, miután 2022. január 14-én meglátogatta apja, IX. Frigyes sírját a roskildei székesegyházban (Fotó: AFP/Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.