időjárás 3°C Adél 2022. January 29.
logo

Elhalasztják a dán királynő trónra lépésének évfordulós ünnepségeit

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.14. 16:00
Elhalasztják a dán királynő trónra lépésének évfordulós ünnepségeit

A koronavírus-járvány miatt elhalasztják a 81 éves II. Margit dán királynő trónra lépése 50. évfordulójára, mára tervezett ünnepségeket.  

Nyolcvanadik születésnapjáról nyilvános ünnepségekkel emlékeztek meg tavaly. A mostani kétnapos ünnepséget − amely pénteken kezdődött volna − szeptemberre halasztják. Az alkalomra azonban II. Margit virágot helyez el szülei sírjánál a Koppenhágától nyugatra fekvő roskildei székesegyházban, ahova 1559 óta temetik a dán királyi család tagjait. Az eseményt megelőzően az uralkodó találkozik a kormánnyal, és ünnepi fogadáson vesz részt a parlamentben. Az elhalasztott jubileumi események között szerepelt volna, hogy a királynő hintón végighajtat a fővároson, és gálaműsort is rendeztek volna a Dán Királyi Színházban.  

II. Margit 1972. január 14-én, édesapja, IX. Frigyes király halála után, 31 esztendősen került a trónra. A dán alkotmány nem biztosít számára valódi politikai hatalmat, a dán királyság alkotmányos monarchia.

– Az én legfőbb és legfontosabb feladatom, hogy Dánia királynője és államfője legyek, de hálás vagyok, hogy a művészetben is megmutathatom magamat

– mondta nemrégiben egy tévéinterjúban. A királynő festőként meseíróként és könyvillusztrátorként is elismerést vívott ki. Egyházi textíliákat is készít és hímez. Több baletthez ő készített jelmezeket és díszleteket. Egyik legújabb projektje kollázsok készítése az Oscar-díjas dán rendező, Bille August filmjéhez, aki ezúttal mesebeli királyságról szóló történetet dolgoz fel. A film várhatóan 2023-ban készül el.  Tíz évvel ezelőtt, trónra lépésének 40. évfordulóját ünnepelve II. Margit a következőket mondta a saját szerepéről és a dán monarchia jövőjéről: 

„Nem azért dolgozol, hogy megtartsd a pozíciódat, hanem azért, hogy megtartsd az országodat”. Majd hozzátette: „az életedet az országodnak adod”.

Borítókép: Margit dán királynő integet, miután 2022. január 14-én meglátogatta apja, IX. Frigyes sírját a roskildei székesegyházban (Fotó: AFP/Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)