időjárás 9°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Nemzetközi tanácskozást tartottak Haiti megsegítéséről

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.22. 14:36 2022.01.22. 14:40
Nemzetközi tanácskozást tartottak Haiti megsegítéséről

Nemzetközi tanácskozást tartottak pénteken zárt ajtók mögött Torontóban a káosz felé sodródó Haiti megsegítésének módjairól. 

A házigazda Kanada 39 millió dollár segélyt ígért a szigetországnak, más országok pedig egyéb módon támogatnák, hogy megerősödjön Haiti rendőrsége, meg tudják teremteni a minimális közbiztonságot, és hogy a régóta esedékes parlamenti választásokat meg tudják rendezni 

– jelentette az AP hírügynökség.

A karibi térség legszegényebb országában az utóbbi években nagyon súlyossá vált a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíjért elkövetett emberrablások. A bandaháborúk következtében több mint húszezer embernek el kellett menekülnie otthonából, akik szükségszálláson, rossz higiéniai körülmények között élnek, miközben ott is szedi áldozatait a koronavírus-járvány. A biztonsági helyzet tovább romlott a Jovenel Moise elnök tavaly júliusi meggyilkolását követő belpolitikai zűrzavar és a több mint 2200 emberéletet követelő augusztusi földrengés után. Ez az év is úgy kezdődött, hogy merényletet kíséreltek meg Ariel Henry haiti miniszterelnök ellen.

A tanácskozáson 19 ország – köztük az Egyesült Államok, Franciaország és Mexikó – magas rangú tisztségviselői és a haiti miniszterelnök vett részt. Ariel Henry ígéretet tett arra, hogy a különböző politikai erők vezetői a napokban megalakítanak egy ideiglenes választási tanácsot, és a választásokat még az idén megrendezik. Moise 2020 januárjában feloszlatta a parlamentet, és attól kezdve meggyilkolásáig rendeleti úton kormányzott.

Borítókép: Otthona romjai mellett reggelizik egy család a haiti Les Cayesben 2021. augusztus 15-n (Fotó: MTI/AP/Joseph Odelyn)