Romániai gyermekvédelem magyar mintára?

A gyerek nevét és nemzetiségét a szülők, a nemét az orvos határozná meg.

null
Bukarest, 2012. december 1. A román nemzeti ünnep alkalmából rendezett díszszemle kezdetére váró katonák mellett megy el egy család Bukarestben 2012. december 1-jén. (MTI/EPA/Robert Ghement) Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román gyermekvédelmi törvény módosítását kezdeményezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti frakciójának hét tagja. A változtatás értelmében a nevet és a gyerek nemzetiségét a szülőknek kell meghatározniuk, a nemet pedig, amely férfi vagy nő lehet, a szülést levezető orvos állapítja meg. A tervezet védelmet biztosítana az erőszak, valamint az internetes pornográfia mellett a születési nem megváltoztatásáról, a homoszexualitásról szóló tartalmak ellen is.

Zakariás Zoltán képviselő még júliusban közölte: magyar mintára kezdeményezni fogja a módosítást. Az Erdélyi Magyar Néppárt politikusa – aki az RMDSZ listáján szerzett törvényhozói mandátumot – akkor azt nyilatkozta: 

nem akarják, hogy a különböző civil szervezetek LMBTQ-aktivistái bevigyék a propagandát az iskolákba. A törvénymódosításról a bukaresti parlament tavaszi ülésszakán tárgyalhatnak.

Romániában még nincs végleges döntés a szexuális nevelés kérdéskörét is szabályozó törvényről. Klaus Johannis államfő és az jelenleg ellenzékben lévő Mentsétek Meg Romániát Szövetség azt a formát támogatta, amely kötelezővé tette volna az ilyen jellegű oktatást, de a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok törvényhozói kiegészítésükkel a szülők írásos engedélyéhez kötötték, s „életre való nevelésre” változtatták a vitatott iskolai programot. 

A szexuális nevelés tervezett bevezetése a román ortodox egyház határozott ellenkezését váltotta ki. 

– A román patriarchátus, akárcsak a többi romániai egyház, határozottan támogatja az iskolai tantervek mentesítését mindenféle ideológiától, így például a genderideológiától, valamint az olyan ideologizált ajánlásoktól, amelyeket az egészségügyi világszervezet európai regionális irodája és a német egészségnevelési központ fogalmaz meg – közölte állásfoglalásában a görögkeleti egyház szóvivője. 

Felmérések szerint a romániai szavazók többsége konzervatív álláspontot képvisel a szexuális kisebbségek jogairól szóló nemzetközi kampány kérdésében. Mint azt egy korábbi interjúban Vladimir Ionaș román szociológus, politikai elemző a Magyar Nemzetnek elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök álláspontját, miszerint a gyermekek szexuális neveléséről kizárólag a szülő dönthet, a román társadalom egy tekintélyes része osztja.

 

Borítókép: A román nemzeti ünnep alkalmából rendezett díszszemle kezdetére váró katonák mellett megy el egy család Bukarestben 2012. december 1-jén. (MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.