Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Tagadja Kína, hogy arra kérték Putyint, az olimpia alatt ne támadjon

Mártonffy Attila
2022.01.24. 16:36
Tagadja Kína, hogy arra kérték Putyint, az olimpia alatt ne támadjon

Kína moszkvai nagykövetsége határozottan cáfolta azt az amerikai médiahíresztelést, amely szerint Hszi Csin-ping kínai államfő arra kérte volna Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ne támadja meg Ukrajnát a pekingi téli olimpiai játékok ideje alatt. A képviselet hírlapi kacsának és provokációnak minősítette a feltételezést – írja az RT.com orosz hírportál. 

Korábban a Bloomberg amerikai hírügynökség jelentette: egy Pekingben működő, névtelenséget kérő diplomata lehetségesnek vélte, hogy Hszi Csin-ping „megkéri majd” Putyint, akit barátjának nevezett és meghívott az olimpiai játékok megnyitó ünnepségére, hogy az esemény alatt ne indítson katonai offenzívát nyugati szomszédja ellen, mert ezzel úgymond tönkre tenné a játékokat.

A nyugati vezetők, politikusok és a média már régóta azzal vádolja Moszkvát, hogy inváziót készít elő Ukrajna ellen, s ennek előkészítéseként nagyarányú csapatösszevonásokat végez a közös határ mentén, valamint demonstratív hadgyakorlatra készül a szövetséges Belarusz területén a helyi erőkkel együttműködve. Moszkva folyamatosan cáfolja a vádakat, s Putyin szerint éppen a NATO az, amely haderejét egyre közelebb tolja az orosz határhoz, valamint fegyverrel látja el Ukrajnát, amit Oroszország egyértelmű biztonsági fenyegetésként értelmez.

Kínai tisztviselők egyidejűleg hangoztatták, hogy Peking a minszki megállapodás értelmében párbeszéd és tárgyalások útján szeretné megoldottnak látni a vitát Moszkva és Kijev között. 

Hangsúlyozták azt is, hogy Kína dollármilliárdokat költött az olimpiára, amelyet máris diplomáciai bojkott alá vettek az Egyesült Államok és szövetségesei Peking ujgur muzulmán kisebbséggel szemben tanúsított állítólagos elnyomó politikája miatt. 

Csang Han-huj oroszországi kínai nagykövet szerint Moszkva határozott támogatásáról biztosította Pekinget az olimpiai játékok megrendezésével kapcsolatban, s megerősítette, hogy Putyin, aki egyébként elítélte a nyugati bojkottot, részt fog venni a megnyitó ünnepségen, valamint megbeszéléseket fog folytatni Hszível. A TASZSZ orosz hírügynökség idézte Maria Zaharova orosz külügyi szóvivőt is, aki szerint a „névtelen diplomata” nyilatkozatát bizonyos amerikai ügynökségek sugalmazhatták.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő (Fotó: TASZSZ/Barcroft Images)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.