Az utolsó akadály is elhárult a kötelező oltás elől Ausztriában

Az osztrák parlament felsőháza elsöprő többséggel szavazta meg az intézkedést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 03. 21:56
null
Bcs, 2021. november 15. A koronavrus ellen kap oltst egy lny Bcsben 2021. november 15-n. jfltl tz napra szigor kijrsi korltozst vezettek be azokkal szemben, akik nem oltattk be magukat az j koronavrus ellen, tovbb ezen a napon megkezddik az 5 s 12 ves kor kztti gyermekek oltsa Ausztriban. MTI/AP/Lisa Leutner Fotó: Lisa Leutner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák parlament felsőháza (Länderkammer) is elsöprő többséggel szavazta meg a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség bevezetését a 18 évesnél idősebbek számára csütörtökön. Miután az alsóház (Nationalrat) január 20-án már megszavazta az intézkedést, a felsőház hozzájárulásával elhárult az utolsó parlamenti akadálya is az általános oltási kötelezettség bevezetésének. 

Az erről szóló törvény hatályba lépéshez már csak  Alexander Van der Bellen államfő aláírása és a jogszabály kihirdetése hiányzik, amire a várakozások szerint már a következő napokban sor kerülhet.

A szabályozás kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást. Továbbá 180 napig mentesülnek a kötelezettség alól a Covid–19-ből felgyógyultak.

A kötelező oltást több lépcsőben tervezik bevezetni. Az első fázisban, február elejétől minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről, s ekkor még nem fogják büntetni a szabályszegőket. 

Az előírás csak március 16-tól válik kikényszeríthetővé. A büntetési keret egyszerűsített eljárásban hatszáz euróig (186 ezer forintig), rendes eljárásban pedig 3600 euróig (1,1 millió forintig) terjed.

Járványügyi szakemberek szerint a korábbinál fertőzőbb omikron vírusvariáns nemcsak a fertőzöttek magas számával, de a felgyógyulást követően jobb immunreakcióval is jár. Az egészségügyi minisztérium előrejelzésekért felelős szaktestülete azzal számol, hogy a járvány mostani hulláma az elkövetkező napokban fog tetőzni Ausztriában, ahol az ORF osztrák közmédia adatai szerint a lakosság mintegy 72 százaléka kapott már két adag védőoltást.

Borítókép: A koronavírus ellen kap oltást egy lány Bécsben 2021. november 15-én. (Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.