időjárás 4°C Adél 2023. január 29.
logo

Egy haláleset miatt újra felszínre törtek az indulatok Minneapolisban

Magyar Nemzet
2022.02.04. 16:30 2022.02.04. 20:21
Egy haláleset miatt újra felszínre törtek az indulatok Minneapolisban

A minneapolisi rendőrség emberei lelőttek egy huszonkét éves, felfegyverzett fekete férfit szerdán, miközben házkutatást hajtottak végre egy lakásban. A sérültet kórházba szállították, azonban még aznap belehalt sérüléseibe. Az esetről készült videófelvételt a mai nap folyamán hozták nyilvánosságra, amin jól látszik, hogy a férfi − akit álmában ért a rendőrségi razzia − egy pisztolyt tart a kezében.

A mindössze pár másodperces felvétel bemutatja, ahogy a hatóságok kulccsal jutnak be a lakásba, ahol a huszonkét éves Amir Locke a kanapén alszik. Ezt követően az egyikük belerúg a díványba, ekkor kerül elő a fegyver Locke kezében, ezután a rendőrök három lövést adnak le a fiatal férfira. A minneapolisi ideiglenes rendőrkapitány, Amelia Huffman elmondása szerint, habár a felvételen nem látszik, Locke a pisztolyt az egyik rendőrre próbálta fogni, ilyen helyzetekben pedig másodpercek alatt kell cselekedniük a hatóságok embereinek. 

− Amikor fegyvert fognak rád, a másodperc tört része alatt kell eldöntened, mit tegyél

− fogalmazott Huffman. 

Az incidens nyilvánosságra kerülése után egyből hatalmas indulatokat váltott ki, tekintve, hogy George Floyd alig két éve ugyanebben a városban vesztette életét letartóztatása közben. Az akkor eljáró rendőrt, Derek Chauvint huszonkét és fél év szabadságvesztésre ítélték és az eset az amerikai történelem egyik legnagyobb tüntetés- és rendbontássorozatát vonta maga után, melynek élére a Black Lives Matter mozgalom állt. 

A mostani ügy kirobbanása után elárasztották a Twitter mikroblogot a #JUSTICEFORAMIRLOCKE, azaz igazságot Amir Locke-nak hashtagek, Omar Fateh Minnesota állami szenátor is közzétett egy bejegyzést a témában, amiben a rendőrségi akciót betörésnek és gyilkosságnak minősíti.

Az áldozat családjának ügyvédjei, Ben Crump és Jeff Storm Amir Locke esetét a már előbb említett George Floyd, valamint Breonna Taylor − egy fekete nő, aki 2020 márciusában szintén egy házkutatás közben vesztette életét − ügyéhez hasonlították. Az ügyvédek tájékoztatásából egyébként kiderült, hogy Amir Locke ellen nem volt házkutatási engedélyük a hatóság embereinek, akik egy gyilkossági ügyben nyomoztak. A huszonkét éves férfinak volt fegyvertartási engedélye, valamint nem volt büntetett előéletű. 

− George Floyd és Breonna Taylor esetei után a minneapolisi rendőrség ígéretet tett a kopogás nélküli házkutatások gyakoriságának visszaszorítására éppen azért, hogy az ilyen és ehhez hasonló incidenseket el lehessen kerülni. Kevesebb mint két évvel később pedig Amir Locke és családja teljesen feleslegesen szenvedték el az ebből fakadó lehető legrosszabb végkimenetelt

− fogalmazott Storm.

Amelia Huffman sajtótájékoztatója végén leszögezte, az állami főügyész minden szükséges vizsgálatot le fog folytatni annak érdekében, hogy a teljes igazság kiderüljön a tragikus halálesettel kapcsolatban.

Borítókép: A minneapolisi rendőrség által közreadott felvétel egyik képkockája, melyen a rendőrök házkutatást végeznek Amir Locke lakásában (Fotó: Minneapolisi rendőrség)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.