Ferenc pápa megreformálta a visszaéléseket kivizsgáló vatikáni hivatalt

Újdonságot a fegyelmi ügyekre kijelölt szekció önállósítása képvisel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 14. 15:05
FERENC pápa
Vatikánváros, 2021. december 25. Ferenc pápa elmondja hagyományos karácsonyi Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyérõl karácsony elsõ napján, 2021. december 25-én. MTI/AP/Gregorio Borgia Fotó: Gregorio Borgia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hittani Kongregáció átalakításáról döntött Ferenc pápa, aki a saját kezdeményezésére (motu proprio) kiadott dokumentummal külön titkárságot rendelt az egyház tagjai által elkövetett visszaélések kivizsgálására hétfőn. Ferenc pápa rendelkezése a Hittani Kongregáció belső átalakításáról szól.

Az egyházfő a vatikáni dikasztériumot két külön ágra bontotta: az úgynevezett doktrinális és a fegyelmi szekcióra. Az első a szorosan hittani és erkölcsi kérdésekkel foglalkozik és tevékenysége kiterjed a többi vatikáni hivatal hittani dokumentumainak vizsgálatára is.

A fegyelmi szekció a mostanáig is a Hittani Kongregáció hatáskörébe tartozó egyházjogi ügyeket kezeli, közöttük is kiemelten a „súlyos bűncselekményeket”, melyek az egyház tagjai által elkövetett visszaélésekre vonatkoznak.

Újdonságot a fegyelmi ügyekre kijelölt szekció önállósítása képvisel.  

A hittani és a fegyelmi szekció élére egy-egy titkárt neveznek ki. A Hittani Kongregáció egészét továbbra is a spanyol bíboros, Luis Francisco Ladaria Ferrer vezeti prefektusi minőségben.

Elemzők szerint Ferenc pápa döntése az egyház kiemelt figyelmét kívánja igazolni a visszaélések kivizsgálása terén. A reform a Hittani Kongregáció munkáját is várhatóan megkönnyíti. A vatikáni hivatalok átalakítása volt az egyik feladat, mellyel a 2013-as pápaválasztást megelőző bíborosi tanácskozás megbízta a leendő egyházfőt. Az utóbbi években többek között már megreformálták a pénzügyi-gazdasági dikasztériumokat is.

Borítókép: Ferenc pápa elmondja hagyományos karácsonyi urbi et urbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyéről karácsony első napján, 2021. december 25-én (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.