Közösségi oldalakon reklámozzák az Európába történő bevándorlást

Olaszországban hetek óta kiemelt figyelmet kap annak a két fiatal tunéziai nőnek a története, akik egy migránshajóval Lampedusa szigetén kötöttek ki, majd Európa nagyvárosaiból közösségi oldalakon keresztül hirdetik új életük „csodálatosságát”. Közösségi oldalaikat kétmillióan követik.

Forrás: MTI2022. 02. 15. 16:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatalok körében leggyakrabban használt közösségi oldalakon közölték például azt is, hogyan és milyen körülmények között keltek át a tengeren Tunéziából Lampedusa szigetére. Az utat motoros csónakon tették meg, egy több mint húszfős csoporttal. A 21 éves Chaima Ben Mahmoude arról számolt be, hogy a tenger viharos volt, nagy hullámokat vetett, és eluralkodott rajta a félelem. 

„Imádkoztunk, és felkészültünk a halálra. Amikor azt mondták, hogy olasz vizekre érkeztünk, nem tudtuk elhinni” 

– írta. Majd hozzátette, hogy a munkanélküliség miatt hagyta el a hazáját, és az átkelésért 1300 eurót fizetett. Társa, a 18 éves Sabee al Saidi már az átkelés idején is videókat készített az afrikai férfiakkal zsúfolt csónakban. Ő is illegális tunéziai bevándorlóként kötött ki Lampedusán, ahol a migránstáborban, majd a karanténhajón is tréfás, nevetős videókat posztolt, amelyeken táncolt is.

A két fiatal nő ezt követően továbbment először más olaszországi városokba, majd más európai országokba is, ahonnan „luxuséletről” számoltak be:

 drága autókkal, márkás ruhákban, turistalátványosságok előtt, például a párizsi Eiffel-toronynál készítettek magukról felvételeket.

Életútjukat a The Telegraph című brit napilap kísérte végig, hangsúlyozva, hogy csodálatosként reklámozzák azt az utat, amely minden évben több ezer ember halálát okozza. A történetet az olasz sajtó is felelevenítette, hangsúlyozva, hogy Sabee al Saidi tavaly érkezett az olasz partokra, két hetet karanténhajón töltött, és nem sokkal azután már a többi között Ferrara és Bologna városából jelentkezett be a közösségi oldalakon.

A jobboldali ellenzéki párt, az Olasz Testvérek (FdI) képviselője, Augusta Montaruli a parlamentben Luciana Lamorgese belügyminisztert kérdezte a Tunéziából érkezett, tehát gazdasági bevándorlónak számító nővel kapcsolatban.

„Hogyan egyeztethető össze ennek a lánynak az internetes profilja bármilyen oltalmazási kérelemmel?”

– tette fel a kérdést a képviselő, aki azt tudakolta a tárcavezetőtől, hogy vajon a tunéziai lány milyen engedéllyel hagyta el a migránstábort, valamint milyen védettségi igazolással közlekedett Olaszországban. Luciana Lamorgese nem adott választ, és a római kormány sem reagált a sajtóban megjelentekre. 

A Telegraph cikkére reagáló olasz újságok ismételten hangsúlyozták, hogy a lányok az emberkereskedőknek dolgoznak az Európába történő bevándorlás reklámozására.

A Mediaset olasz médiacsoport egyik televíziós csatornájának Dritto e rovescio (Színe és visszája) című politikai-közéleti műsora még december 2-án interjút készített Sabee al Saidival és a szintén Olaszországban tartózkodó fiútestvérével. A fiatal lány elmondta, hogy azért érkezett Európába, mert influenszer (a közösségi médiában véleményeket befolyásoló személy) akart lenni. Arra a kérdésre, hogy a migráció „halálútjain” miért készített vidám videókat, azt válaszolta, hogy a boldogságát akarta kifejezni Olaszországba érkezése miatt.

„A videóimnak semmi köze a mások halálához” 

– hangoztatta Sabee al Saidi.

Borítókép: Chaima Ben Mahmoude és barátnője élvezik az európai „luxuséletet” (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.