Megbukott a montenegrói kormány

Elbukta a bizalmi szavazást a Zdravko Krivokapic vezette kabinet.

MTI
2022. 02. 05. 9:03
KRIVOKAPIC, Zdravko; ABAZOVIC, Dritan
Podgorica, 2022. február 4. Zdravko Krivokapic montenegrói miniszterelnök (b) és Dritan Abazovic miniszterelnök-helyettes a parlament üléstermében Podgoricában 2022. február 4-én. A montenegrói képviselõk nem támogatták a parlament megbízatási idejének lerövidítését, viszont megkezdték a kormány elleni bizalmatlansági indítvány tárgyalását. A montenegrói kormány ellen a kormánykoalíció Egyesült Reform Akció (URA) nevû mozgalmát vezetõ Dritan Abazovic, valamint az ellenzék nyújtott be bizalmatlansági indítványt január közepén. MTI/EPA/Boris Pejovic Fotó: Boris Pejovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbukott a montenegrói kormány a pénteki bizalmi szavazáson, a 81 képviselő közül 43 támogatta a Zdravko Krivokapic vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt.

A montenegrói kormánykoalíció egyik kisebbik politikai erejét, az Egyesült Reform Akció mozgalmat vezető Dritan Abazovic, valamint az ellenzék nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen január közepén. A dokumentum benyújtói szerint a miniszterelnök az utóbbi hónapokban tanúsított viselkedésével megsértette az ország alkotmányát és törvényeit, valamint megnehezítette vagy ellehetetlenítette a törvényhozó és a végrehajtó hatalom közötti együttműködést, 

amivel politikai válságba sodorta az országot és lassította Montenegró európai uniós csatlakozási folyamatát. 

Válaszlépésként Zdravko Krivokapic kormányfő kezdeményezte Dritan Abazovic miniszterelnök-helyettes leváltását. Az erről szóló ülést csütörtökön tartották volna meg, ám a képviselők nem támogatták a kérdés napirendre tűzését, így az ülés elmaradt. A pénteki szavazás előtt a kormánykoalíció nagyobb pártjai elhagyták az üléstermet.

A montenegrói alkotmány értelmében a köztársasági elnöknek most 30 nap áll rendelkezésére, hogy új miniszterelnök-jelöltet bízzon meg a kormányalakítással.

Amennyiben nem sikerül senkinek sem kormányt alakítania, előre hozott választást kell tartani az Adria-parti országban.

Zdravko Krivokapic a 2020 augusztusában tartott parlamenti választásokat követően lett miniszterelnök, amikor az akkori ellenzék egy hajszállal legyőzte a balközép Szocialisták Demokratikus Pártját. A korábbi ellenzéki pártok a 81 tagú parlament 41 helyét szerezték meg. Az új kormányban Európa- és szerbbarát pártok is helyet kaptak, és éppen ez az ellentét lassította a döntéshozatalt már a kormány megalakulása óta.

Borítókép: Zdravko Krivokapic montenegrói miniszterelnök (b) és Dritan Abazovic miniszterelnök-helyettes a parlament üléstermében Podgoricában 2022. február 4-én. (Fotó: MTI/EPA/Boris Pejovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.