New York eltávolítja a hajléktalanokat a metrókról

Hétfőtől kezdve rendőrök távolítják el a metrókról az utazási szabályokat megszegő, olykor bűncselekményeket elkövető hajléktalanokat, akik életvitelszerűen élnek az aluljárókban és a metrókon.

2022. 02. 20. 16:16
MTA Contractors Disinfect The New York City Subway System Amid The Coronavirus
Virus Outbreak USA Fotó: JOHN LAMPARSKI Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az emberek félnek használni a metróhálózatot, így biztosítanunk kell, hogy ne kelljen rettegésben élniük New Yorkban – nyilatkozta pénteki sajtótájékoztatóján Eric Adams, New York januárban hivatalba lépett polgármestere. A politikus éppen ezért bejelentette, hogy drasztikus erőfeszítéseket tesznek az alvó és gyakran erőszakos vagy mentális zavarokkal küzdő, körülbelül kétezer hajléktalan eltávolításáért a metrókról és az aluljárókból. Az akciót több száz rendőr a zéró tolerancia jegyében kezdi meg hétfőn, mentálhigiénés egészségügyi szakemberek segítségével. A város azután lépett a hajléktalanügyben, hogy a múlt hónapban egy mentális gondokkal küzdő hajléktalan férfi a metrósínek közé lökött egy nőt. Ez volt a sokadik ilyen eset.

A város polgármestere ugyanakkor kiemelte, hogy a hajléktalanok többsége nem veszélyes, de a koronavírus-járvány növelte a munkanélküliek arányát, valamint számos ember mentális- és egészségügyi betegsége marad kezeletlen, így az ilyen betegségekkel küzdők veszélyesek lehetnek magukra és a társadalomra egyaránt. Eric Adams felidézte első polgármesteri munkanapját is, amikor ő maga sem érezte biztonságban magát az ország legnagyobb metróhálózatának használatakor.

A kellemetlen látvány mellett ezeknek az embereknek károsult az emberi méltóságuk, ezt nem engedhetjük meg

 – folytatta Adams. A demokrata párti politikus állítása szerint tisztában van a helyzet komplexitásával, éppen ezért a metróból eltávolított hajléktalanokat kórházakba és befogadóközpontokba irányítják majd.

– A polgármester kriminalizálja a hajléktalanokat – vélekedett az új szabályokról Shelly Nortz, a városban élő körülbelül ötvenezer hajléktalant védő szervezet, a Koalíció a Hajléktalanokért vezetője. Nortz hozzátette: „régi, kudarcba fulladt szabályokkal nem lehet a hajléktalanokon segíteni”. Nortznak válaszul a polgármester szóvivője, Fabien Levy úgy reagált: „Nem hagyjuk, hogy emberek tovább szenvedjenek. A törvényeket betartva segítünk a hajléktalanoknak, és ezzel visszaállítjuk a bizalmat a tömegközlekedésben is.”

A megnövekedett bűncselekmények miatt sokan elkerülik a metrót. 2021-ben harminc embert löktek a metrósínek közé, míg 2019-ben húszat, 2017-ben pedig kilencet. Az idei évben összesen közel háromszáz bűntényt követtek el a metró utasai ellen, ez a szám 2021-ben összesen 167 volt. A pandémia során lecsökkent utasforgalom sem állt helyre eddig, jelenleg a koronavírus előtti forgalom körülbelül fele tért vissza, amely komoly bevételkieséseket eredményez a városi közlekedési társaságnak.

Borítókép: Hajléktalan a New York-i metrón. (Fotó: AFP/John Lamparski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.