Orosz erők elfoglalták a csernobili erőművet

Volodimir Zelenszkij: Nem ismétlődhet meg az 1986-as tragédia!

Magyar Nemzet
2022. 02. 24. 17:19
Csernobil Forrás: Global News/Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz erők elfoglalták a csernobili atomerőművet 

– közölte csütörtökön Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója.

Lehetetlen azt mondani, hogy a csernobili atomerőmű biztonságos az oroszok teljesen értelmetlen támadása után 

– mondta a tanácsadó. Hozzátette: „Ez az egyik legsúlyosabb fenyegetés ma Európában.”

Korábban Volodimir Zelenszkij a Twitteren azt írta: „A védelmi csapataink az életüket adják, hogy az 1986-as tragédia ne ismétlődjön meg. Ez most már egy háborús hadüzenet egész Európa ellen.”

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója a sajtónak is megerősítette az elnök kijelentéseit. Azt mondta, ha az orosz katonák bármilyen csapása kárt tesz a nukleáris létesítményekben, az atompor szétterülhet Ukrajna, Belarusz és egész Európa felett.

Harminc kilométeres zóna a neve annak az Ukrajnában található és Belaruszba is jócskán átnyúló, a csernobili atomerőmű-baleset után kitelepített területnek, melyet az 1986-os katasztrófa utáni radioaktív kihullás a legnagyobb mértékben szennyezett. Ma is lakatlan a terület. Úgy tudni, Ukrajna már hónapok óta erősíti Csernobil védelmét, néhány nappal ezelőtt Pripjaty szellemvárosában gyakorlatoztak, Belarusz felől ugyanis ez a legrövidebb út az ukrán főváros, Kijev felé.

Borítókép: Csernobil (Forrás: Twitter/Global News)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.