Párizs és London sem akar háborúba bonyolódni

„Egyetlen európai állam és az Egyesült Államok sem akar közvetlen katonai összecsapást Oroszországgal” a francia külügyminiszter szerint.

2022. 02. 25. 16:52
DRIAN, Jean-Yves Le
Brüsszel, 2022. január 25. Az EU soros elnökségét adó Franciaország külügyminiszterét, Jean-Yves Le Driant hallgatja meg az Európai Parlament külügyi bizottsága Brüsszelben 2022. január 25-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyetlen európai állam és az Egyesült Államok sem akar közvetlen katonai összecsapást Oroszországgal, ugyanis Moszkva atomhatalom – fogalmazott Yves Le Drian francia külügyminiszter tegnap a francia RTL rádiócsatornának, és hasonló álláspontra helyezkedett Ben Wallace brit védelmi miniszter is. Utóbbi a BBC brit közszolgálati csatorna portáljának nyilatkozva egyértelművé tette: az Egyesült Királyság nem hajlandó támogatni egy repüléstilalmi zóna létrehozását Ukrajna felett, mivel az nem tagja a NATO-nak. 

A repüléstilalmi zóna létrehozásához a brit vadászgépeket közvetlenül az orosz vadászgépek ellen kellene bevetni. A NATO-nak tehát ténylegesen hadat kellene üzennie Oroszországnak

– magyarázta a védelmi tárca vezetője. Wallace hozzáfűzte: Nagy-Britannia szponzorálta és támogatta Ukrajnát 2008-ig, és megpróbálta támogatni a kelet-európai ország NATO-tagságának előmozdítását is, de más nemzetek nem akarták, hogy Kijev tagja legyen az észak-atlanti szövetségnek.

Yves Le Drian közben arról is beszélt tegnap: 

Vlagyimir Putyinnak meg kell értenie, hogy a NATO-nak nukleáris fegyverei is vannak. 

A francia külügyminiszter ezzel az orosz államfő korábbi fenyegető hangvételű megjegyzésére reagált, miszerint bármilyen külső beavatkozást soha nem tapasztalt megtorlás követhet. Le Drian hangsúlyozta: Putyin elnök a háborút választotta, egy hatalmas offenzívát, hogy letörölje Ukrajnát az államok térképéről. A támadását pedig folyamatosan, gépiesen, nagyon nagy lendülettel hajtja végre: keleten, délen és az ukrán fővárosban is egyre növekszik a fenyegetés. Mint fogalmazott, szerinte a Donyec-medence csak ürügy volt. 

Putyin valójában Ukrajna megtörését akarta, és láthatóan a végsőkig folytatni fogja az offenzívát, ami akár kiterjedhet Moldovára és Georgiára is – érvelt a politikus. Putyin elnök újraírja a történelmet. Birodalmat akar létrehozni hatalma minden eszközével

– hangsúlyozta a külügyminiszter. „Ez egy új helyzet. Nem ugyanaz, mint a hidegháború, mert a hidegháború idején nem volt ténylegesen háború. Az újdonság az, hogy Európa közepén zajlik ez a háború” – tette hozzá.

Beszélt egyébként arról is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök biztonsága a központi eleme mindannak, ami történik. „Tudunk neki segíteni, ha szükséges. Meghozzuk az intézkedéseket, amelyek szükségesek” – fogalmazott, de azt nem erősítette meg, hogy az ukrán elnök kimenekítését tervezi-e a francia kormány.

Borítókép: Az EU soros elnökségét adó Franciaország külügyminiszterét, Jean-Yves Le Driant hallgatja meg az Európai Parlament külügyi bizottsága Brüsszelben 2022. január 25-én. (Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.