időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

ENSZ: 6,5 millió a belső menekültek száma Ukrajnában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, UNHCR
2022.03.19. 12:27 2022.03.19. 12:31
ENSZ: 6,5 millió a belső menekültek száma Ukrajnában

Megközelítőleg 6,5 millióra tehető a belső menekültek száma Ukrajnában a háború miatt, 3,3 millióan pedig elmenekültek az országból – közölte pénteken az ENSZ migrációs szervezete.

Ukrajna 44 milliós lakosságának tehát már csaknem a negyede, 9,8 millió ember kényszerült elhagyni otthonát az oroszországi támadás napja, február 24. óta.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslése szerint az Ukrajnából három hét alatt elmenekülők száma megközelíti a szíriai pusztító háború elől menedéket keresők számát. Szíriában mintegy 13 millió ember távozott az ország más részére vagy külföldre. Az adatokat az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) hozta nyilvánosságra pénteken.

Az ENSZ-szervezet becslései szerint több mint 12 millió ember rekedt háború sújtotta övezetekben, mert a magas biztonsági kockázatok, a hidak és az utak lerombolása miatt nem tud elutazni, illetve nem áll a rendelkezésére olyan információ, hogy hol találna biztonságos szállást.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az oroszok által indított háború a legsúlyosabb európai menekültválságot idézte elő a második világháború óta.

Az UNHCR legfrissebb, pénteki adatai szerint több mint 3,3 millióan menekültek el Ukrajnából.

A legtöbben, mintegy kétmillióan Lengyelországban kerestek menedéket. A többi szomszédos ország közül Romániába már több mint félmillióan érkeztek Ukrajnából, Moldovába mintegy 360 ezren, Magyarországra közel háromszázezren, Szlovákiába pedig körülbelül 240 ezren. Oroszországba 184 ezren, Belaruszba pedig mintegy 2500-an menekültek át. Ukrajna szomszédjain kívül pedig Európa-szerte számos ország, köztük Ausztria, Németország és Portugália is több ezer menekült érkezéséről számolt be.

Az Ukrajnán belüli és a más országokba irányuló menekültáradat üteme és mértéke, valamint az ebből eredő humanitárius szükségletek egyre csak fokozódni fognak, amennyiben a helyzet tovább romlik

– közölte Matthew Saltmarsh, az UNHCR szóvivője. Hozzátette: a menekültek kilencven százalékát nők és gyermekek teszik ki, mivel a 18 és 60 és közötti, katonaköteles férfi lakosok nem hagyhatják el Ukrajna területét.

Borítókép: Ukrajnából elmenekült emberek egy sportcsarnokban kialakított szálláson a délkelet-lengyelországi Przemyslben 2022. március 18-án (Fotó: TI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.