Eurostat: Az EU lakosságának 5,3 százalékát teszik ki a nem uniós polgárok

A Magyarországon élőknek mintegy 98 százaléka magyar állampolgár.

MTI
2022. 03. 30. 16:43
null
Briancon, 2018. janur 30. Illeglis bevndorlk a Tous Migrants (Minden Migrns) nev seglyszervezet menhelyn, a dlkelet-franciaorszgi Brianconban 2018. janur 16-n. Az Olaszorszgbl Franciaorszgba igyekv migrnsok az Alpokon kelnek t, mert a Rivirn szigoran rzik a hatrt a francia hatsgok. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo) Fotó: GUILLAUME HORCAJUELO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 23,7 millió olyan ember él az Európai Unióban, aki unión kívüli ország állampolgára, arányuk az EU teljes lakosságának 5,3 százalékát teszi ki – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán. Az uniós statisztikai hivatal jelentéséből kiderül, hogy a tagországok lakosságarányához képest Luxemburgban élt a legtöbb külföldi állampolgár tavaly. A külföldiek a nagyhercegség teljes népességének 47 százalékát teszik ki, közülük 38 százalék uniós állampolgár volt, és 9 százalékuk nem az.

A legtöbb külföldi, 10,6 millió ember (a teljes lakosság 12,7 százaléka) Németországban él. 

Ezt követi Spanyolország, ahol 5,4 millió (11,3 százalék) nem uniós állampolgár él, majd Franciaország és Olaszország; mindkét országban 5,2 millió, uniós szempontból külföldi él. A teljes lakosságot tekintve Franciaországban 7,7 százalék, Olaszországban 8,7 százalék a külföldiek aránya. A felsorolt négy uniós tagállamban élő külföldiek az EU egész területén letelepedett, nem uniós állampolgárok 70,3 százalékát tették ki tavaly.

A Máltán, Cipruson, Ausztriában, Észtországban, Lettországban, Írországban, Németországban, Belgiumban és Spanyolországban a nem uniós állampolgárok aránya meghaladta az ország teljes lakosságának tíz százalékát. 

Arányuk Romániában a legalacsonyabb: kevesebb mint egy százalék.

Az uniós tagállamok többségében élő külföldiek közül a legtöbben EU-n kívüli országból érkeztek. 2021-ben az uniós tagországok állampolgárai közül mindössze 13,7 millióan éltek valamely másik uniós tagállamban. A tagországok közül csak Luxemburgban, Cipruson, Ausztriában, Belgiumban, Írországban, Hollandiában és Szlovákiában éltek többen uniós állampolgárok, mint ahányan EU-n kívüli tagállam állampolgárai. Tavaly valamely másik tagállamban élő uniós állampolgárok közül a legtöbben románok, lengyelek, olaszok és portugálok voltak – tette hozzá az Eurostat.

A jelentés Magyarországgal kapcsolatban azt közölte, hogy az országban élőknek mintegy 98 százaléka magyar állampolgár.

Magyarországon tavaly valamivel több, mint 194 ezer külföldi élt. Azok, akik nem uniós ország állampolgárai, Magyarország lakosságának 1,2 százalékát adták (mintegy 118 ezer ember). Valamely más EU-tagország állampolgáraként Magyarországon közel 76 ezer ember él, arányuk 0,8 százalék volt 2021-ben.

 

Borítókép: Migránsok Franciaországban (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.