Herszon bevételéről számolt be az orosz hadsereg

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a városban élelmiszerből és alapvető cikkekből nincs hiány.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 02. 12:02
PUTYIN, Vlagyimir
Bucsa, 2022. március 2. Megrongálódott orosz harci jármûvek a Kijev közelében lévõ Bucsa településen 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Szerhij Nyuzsnyenko Fotó: Szerhij Nyuzsnyenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Herszon ukrán kikötővárost teljesen ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg 

– jelentette be szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov szerint a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekvő város polgári infrastruktúrája, életfenntartó létesítményei és a városi közlekedés a megszokott módon működik, a városban élelmiszerből és alapvető cikkekből nincs hiány. A helyi hatóságokkal tárgyalások folynak a szociális infrastruktúra működésének fenntartásáról is.

A tábornok által ismertetett szerdai hadijelentés szerint a Moszkva által különleges hadműveletnek nevezett háború kezdete óta az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúrájának 1502 objektumát semmisítette meg, köztük van az ukrán fegyveres erők 51 parancsnoki és kommunikációs csomópontja és 38 légvédelmi radarállomás. Elmondása szerint 47 repülőgépet a földön, 11-et pedig a levegőben semmisítettek meg. Az ukrán hadsereg, mint mondta, 472 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 62 rakéta-sorozatvetőt, 206 tüzérségi ágyút és aknavetőt, 336 speciális katonai járművet és 46 pilóta nélküli repülőgépet veszített.

Konasenkov azt mondta, hogy orosz fegyveres erők nagy pontosságú fegyverrel csapást mértek az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a 72. információs-pszichológiai műveleti főközpont létesítményeire Kijevben, és megsemmisítették a tévétorony műsorszóró berendezését. Állítása szerint a csapás következtében lakóépületekben nem keletkezett kár. Beszámolója szerint a helyi milíciák orosz tűztámogatással a luhanszki régióban 75, a donyeckiben pedig 58 kilométert haladtak előre, és nyolc újabb települést az ellenőrzésük alá vontak. Az orosz fegyveres erők elfoglalték Tokmak és Vasziljevka települést, az ukrán erők ott feladták az ellenállást, és önként letették a fegyvert.

Borítókép: Megrongálódott orosz harci járművek a Kijev közelében lévő Bucsa településen 2022. március 1-jén (Fotó: MTI/AP/Szerhij  Nyuzsnyenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.