Ivan Méhes: A háború szörnyűségei nem válogatnak

A harcokban elhunyt kárpátaljai magyar, Valerij Méhes apja elmondta: egyelőre nem tudják, mikor temethetik el a fiukat.

Magyar Nemzet
Forrás: Kárpáti Igaz Szó2022. 03. 08. 9:30
Forrás: Kárpáti Igaz Szó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy kárpátaljai áldozata is van már a február 24-én kirobbant orosz–ukrán háborúnak. Ketten közülük magyarok – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hetilap. Korábban lapunk is megírta, hogy 

a mindössze tizenkilenc éves nagyszőlősi Valerij Méhest álmában érte a támadás március 2-án éjszaka.

A fiatal férfi Harkivban tanult, s az orosz agresszió előtti napokban vitték őket Munkácsról a kelet-ukrajnai nagyvárosba.

Az elhunyt édesapjának, Ivan Méhesnek hétfőn Magyarország ungvári főkonzulátusán a magyar kormány és a külügyminisztérium részvétét és együttérzését tolmácsolta Kuti László konzul, aki emlékeztetett: országa és a magyar nép minden tőle telhetőt segítséget megad Ukrajnának, az itt élőknek és a menekülteknek, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonukat. 

Magyarország azt szeretné, ha minél hamarabb befejeződne ez a véres háború

– jelentette ki a konzul.

Az elhunyt fiatal katona édesapja megköszönte Magyarország gyors támogatását, és kijelentette:

A háború szörnyűségei nem válogatnak, nemzetiségtől függetlenül mindenkit egyformán érintenek.

Ivan Méhes a Kárpáti Igaz Szónak nyilatkozva elmondta, fia a nagyszőlősi 8. számú középiskola általános osztályait elvégezve 2017-től a Munkácsi Katonai Líceumban tanult tovább, ahonnan 2019-ben felvételt nyert a Harkivi Légierő Akadémiára. 

Pár nappal az orosz támadás előtt még idehaza tartózkodott, február 22-én vitték vissza őket Harkivba.

– Március elsején este, 21 óra 40 perckor még telefonon hívtam őt, beszéltünk, aztán nyugovóra tértek és két órával rá, álmukban érte őket a rakétatámadás. Engem úgy értesítettek, hogy másnap, március 2-án, a reggeli órákban hunyt el a kórházban. Egyelőre nem tudjuk, mikor temethetjük el, ennek megvan a szigorú katonai protokollja, amit meg kell várnunk – osztotta meg a Kárpáti Igaz Szóval a megrendült édesapa. A hősi halált halt Valerij Méhes nagycsaládban nőtt fel, három testvére – 23 éves nővére, hétéves öccse és nyolcéves húga – mellett.

Az első kárpátaljai magyar áldozat a 29 éves ungvári Kis Sándor volt, családjának, két árván maradt kiskorú gyermekének a magyar kormány szintén támogatást nyújtott.

Borítókép: A háborúban elhunyt tizenkilenc éves férfi, Valerij Méhes (Fotó: Kárpáti Igaz Szó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.