Japán és Törökország elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást

A két ország külügyminisztere arra kérte Vlagyimir Putyint, hogy állítsa le a törvénytelen katonai műveleteket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 19. 13:49
CAVUSOGLU, Mevlüt; LAVROV, Szergej; KULEBA, Dmitro; PUTYIN, Vlagyimir
Antalya, 2022. március 10. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követõen Antalyában 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajasi Josimasza japán és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte és elítélte szombaton Ukrajna orosz lerohanását – jelentette a Kyoto japán hírügynökség. Közös antalyai sajtótájékoztatóján a két külügyminiszter leszögezte, hogy 

az orosz katonai műveletek sértik Ukrajna szuverenitását és területi épségét, valamint a nemzetközi jogot, amely tiltja az erő alkalmazását. 

A miniszterek megállapodtak, hogy szorosan együttműködnek a nemzetközi rend fenntartásában, és kérik Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a törvénytelen ukrajnai műveleteket. Hajasi mély háláját és tiszteletét fejezte ki a mindkét országgal közeli kapcsolatokat ápoló Törökországnak a közvetítés érdekében kifejtett diplomáciai erőfeszítéseiért.

A találkozóra azután került sor, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió és más országok után Japán is szankciókkal sújtotta Moszkvát Ukrajna lerohanása miatt.

Törökország ellenzi ugyan a Moszkva elleni szankciókat, de Recep Tayyip Erdogan török elnök elfogadhatatlannak nevezte az orosz agressziót.

A Fekete-tenger révén Oroszországgal és Ukrajnával is szomszédos Törökország, a NATO tagállama felajánlotta a közvetítést Kijev és Moszkva között. A múlt héten Cavusoglu közreműködésével Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyalt Antalyában, de a háború február 24-i kezdete óta tartott első külügyminiszteri találkozó nem vezetett eredményre.

Négynapos utazása második állomásaként Hajasi hétfőn az Egyesült Arab Emírségekbe látogat, ahol a tervek szerint a vendéglátójával, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejkkel, külügyminiszterrel tárgyal.
 

Borítókép: Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter sajtótájékoztatót tart 2022. március 10-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.