Lapozó: Nemzeti kiberbiztonsági tervet indít Spanyolország az orosz fenyegetettség miatt

Szükség esetén még több fegyvert küldenek a spanyolok Ukrajnába · Drasztikusan megnöveli védelmi kiadásait a stockholmi kabinet · Kábítószer-elosztó központtá vált a milánói központi pályaudvar.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 03. 10. 16:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükség esetén még több fegyvert küldenek a spanyolok Ukrajnába

– Spanyolország hajlandó arra, hogy még több fegyvert küldjön Ukrajnának, ha szüksége van rá – jelentette be Margarita Robles védelmi miniszter. A tárcavezető hozzátette: – Ma mindannyian Ukrajna vagyunk, az ukránok fájdalma a mi fájdalmunk is, ezért ha a Zelenszkij-kormánynak további támogatásra van szüksége, akkor Spanyolország elküldi az újabb adag fegyverszállítmányt Ukrajnába.

Robles sajtótájékoztatóján beszámolt az orosz–ukrán háborúban történt eddigi eseményekről, majd kiemelte, hogy mélyen elítéli Vlagyimir Putyin tetteit. Szerinte fontos, hogy a kormány minden rendelkezésére álló eszközzel támogassa az ukránok hősies védekezését, és ha ez csak fegyverszállítmányokkal lehetséges, akkor Spanyolország megteszi a szükséges lépéseket. Robles kiemelte, hogy kizárólag Oroszország felelős ezért a háborúért. Hangsúlyozta, hogy az EU és a NATO mindent megtettek azért, hogy diplomáciai úton rendezzék a konfliktust, de Putyin minden ilyen lehetőséget figyelmen kívül hagyott. 

Forrás: abc.es

Drasztikusan megnöveli védelmi kiadásait a stockholmi kabinet

Svédország olyan komoly haderőfejlesztésbe kezd, amelyhez hasonló az 1950-es évek óta nem történt, jelentette be a kormány csütörtökön. Ez alapján Stockholm a lehető legrövidebb időn belül a nemzeti össztermék két százalékára akarja emelni a hadászatra fordított összeget. Az északi ország tavaly 66 milliárd svéd koronát költött a honvédelmére. A GDP két százaléka 108 milliárd korona (több mint 3800 milliárd forint), ami 65 százalékos költségvetési emelést jelent. A védelmi miniszter, Peter Hultquist azt hangsúlyozta, hogy ehhez több év kell, mert csak szisztematikusan és a realitásokat figyelembe véve lehet véghez vinni a fejlesztést. – A későbbiekben több fiatalnak kell sorkatonai szolgálatot vállalnia – tette hozzá a miniszterelnök. – Valódi néphadsereget építünk – mondta Magdalena Andersson. 

Forrás: SVT

Kábítószer-elosztó központtá vált a milánói központi pályaudvar

Bűnbandák osztották fel az északolasz nagyváros központját és metróállomásait, ahol a közép-afrikai illegális bevándorlók virágzó kábítószer-kereskedelmet építettek ki. A hatóságok novemberben kezdték a felderítő akciót, amelynek eredményeként megtudták, hogy az illegális bevándorlók koordinálták a hasis és marihuána terjesztését Milánó szívében. Pályaudvarokon és a városi metróállomásokon, valamint a nagyobb tereken terjesztették a kábítószereket. Első körben tíz személyt tartóztattak le, de az illegális tevékenységet szervező banda tagjai ennél sokkal többen vannak. A leleplező akcióban tizenhárom kiló kábítószert és tízezer euró készpénzt foglalt le a milánói központi főparancsnokság.

Forrás: affaritaliani.it

Nemzeti kiberbiztonsági tervet indít Spanyolország az orosz fenyegetettség miatt

Pedro Sánchez spanyol kormányfő szerdán közölte, hogy a napokban jóváhagyják a kiberbiztonsági tervezetet. Ennek oka, hogy az oroszok ukrajnai inváziója miatt külön figyelmet fordítanak a kiberbiztonságra, hogy minden körülmények között garantálhassák az alapvető szolgáltatások működését és a kritikus infrastruktúrák integritását.

A kormányfő kiemelte, hogy létrehoztak egy munkacsoportot a nemzeti kriptológiai központ vezetésével, amely a spanyolok kiberbiztonságáért és a háború megfigyeléséért felelős. Az lesz a feladatuk, hogy biztosítsák a kibertér biztonságos és megbízható használatát, a polgárok jogainak és szabadságának védelmét, valamint a társadalmi-gazdasági fejlődést. A központ igazgatója szerint a kiberfenyegetések exponenciálisan nőnek, hatásuk és veszélyszintjük pedig tovább emelkedik, és ez kormányokat, intézményeket, bármilyen méretű vállalatokat és magukat az állampolgárokat is érintheti majd. 

Forrás: 20minutos.es

Borítókép: Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.