időjárás -6°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

A boszniai szerbek nem támogatják a Moszkva elleni szankciókat

Magyar Nemzet
Forrás: euractiv.com
2022.04.01. 14:28 2022.04.01. 14:29
A boszniai szerbek nem támogatják a Moszkva elleni szankciókat

Bosznia-Hercegovina miniszteri tanácsának boszniai szerb tagjai ismét blokkolták azt a javaslatot, amely Oroszország és Belarusz számára megtiltotta volna, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank forrásaihoz hozzáférjenek − számolt be az Euractiv páneurópai hírportál. Ezt megelőzően két alkalommal akadályozták meg a döntést a Milorad Dodik által vezetett Független Szociáldemokraták Szövetsége párt képviselői, Dodik korábban bejelentette azt is, hogy semmilyen Moszkva elleni szankciót nem fognak támogatni. 

A balkáni ország egyébként ennek megfelelően nem képvisel hivatalos álláspontot az ukrajnai háború kapcsán annak ellenére, hogy a boszniai horvát és a bosnyák tisztviselők is tettek elítélő nyilatkozatokat.

A Boszniai Szerb Köztársaság vezetője, Milorad Dodik még 2015-ben elutasította a horvát gázszállításra vonatkozó ajánlatot, mondván az túlzott függőséget jelentene az Európai Uniótól. A boszniai szerb vezető jelenleg is ezt az álláspontot képviseli és kész kibővíteni az entitás Oroszországgal folytatott energetikai együttműködését. 

Kedvező áron jutunk hozzá az orosz földgázhoz, a Gazprom bevonásával, gázvezetékek és hőerőművek építésével pedig fenntartanánk ezt a jövőben is, ami egész Boszniának jövedelmező lesz

− fogalmazott Dodik. Bosznia-Hercegovina jelenleg teljes mértékben függ az orosz ellátástól.

Borítókép: Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke (Fotó: AFP/Elvis Barukcic)

Háború Ukrajnában

Leváltják Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.