A boszniai szerbek nem támogatják a Moszkva elleni szankciókat

Milorad Dodik boszniai szerb vezető az elkövetkezendő időszakban bővítené az Oroszországgal folytatott energetikai együttműködést.

Magyar Nemzet
Forrás: euractiv.com2022. 04. 01. 14:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bosznia-Hercegovina miniszteri tanácsának boszniai szerb tagjai ismét blokkolták azt a javaslatot, amely Oroszország és Belarusz számára megtiltotta volna, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank forrásaihoz hozzáférjenek − számolt be az Euractiv páneurópai hírportál. Ezt megelőzően két alkalommal akadályozták meg a döntést a Milorad Dodik által vezetett Független Szociáldemokraták Szövetsége párt képviselői, Dodik korábban bejelentette azt is, hogy semmilyen Moszkva elleni szankciót nem fognak támogatni. 

A balkáni ország egyébként ennek megfelelően nem képvisel hivatalos álláspontot az ukrajnai háború kapcsán annak ellenére, hogy a boszniai horvát és a bosnyák tisztviselők is tettek elítélő nyilatkozatokat.

A Boszniai Szerb Köztársaság vezetője, Milorad Dodik még 2015-ben elutasította a horvát gázszállításra vonatkozó ajánlatot, mondván az túlzott függőséget jelentene az Európai Uniótól. A boszniai szerb vezető jelenleg is ezt az álláspontot képviseli és kész kibővíteni az entitás Oroszországgal folytatott energetikai együttműködését. 

Kedvező áron jutunk hozzá az orosz földgázhoz, a Gazprom bevonásával, gázvezetékek és hőerőművek építésével pedig fenntartanánk ezt a jövőben is, ami egész Boszniának jövedelmező lesz

− fogalmazott Dodik. Bosznia-Hercegovina jelenleg teljes mértékben függ az orosz ellátástól.

Borítókép: Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke (Fotó: AFP/Elvis Barukcic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.