A cseh elnök és miniszterelnök is gratulált Orbán Viktornak

Milos Zeman cseh államfő szerint a V4-es együttműködést kiemelten kell kezelni.

MTI
2022. 04. 04. 16:11
ZEMAN, Milos; VAN DER BELLEN, Alexander
Bcs, 2021. szeptember 14. A 2021. szeptember 14-n kzreadott kpen Milos Zeman cseh elnk sajttjkoztatt tart az Alexander Van der Bellen osztrk hivatali partnervel folytatott megbeszls utn a bcsi Hofburgban 2021. jnius 10-n. Ezen a napon krhzba szlltottk Prgban a cseh llamft, ennek konkrt okt azonban sem az elnki hivatal, sem a krhz nem kzlte. A 76 ves politikust, akinek msodik elnki mandtuma 2023 mrciusban jr le, az utbbi idben mr tbb zben is kezeltk a katonai krhz orvosai. MTI/AP/Lisa Leutner Fotó: Lisa Leutner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar nép támogat téged, mert tudatosítja, hogy mindig a magyar érdekeket helyezed az első helyre, és hazád szolgálata számodra küldetés – írta Milos Zeman cseh államfő az Orbán Viktor magyar kormányfőnek írott gratuláló táviratában hétfőn. A cseh államfő hangsúlyozta, hogy a cseh–magyar kapcsolatok kitűnőek, jól fejlődik az együttműködés az Európai Unióban és a NATO-ban. A V4-es együttműködést szerinte kiemelten kell kezelni. 

Meggyőződésem, hogy Közép-Európa nagy lehetőségekkel rendelkezik mind a kölcsönös, mind a nemzetközi együttműködés terén

– szögezte le Milos Zeman, s kifejezte reményét, hogy jövő márciusban lejáró mandátuma végéig még találkozni tud Orbán Viktorral. Petr Fiala, cseh miniszterelnök levélben gratulált Orbán Viktor magyar kormányfőnek a választási győzelméhez, majd a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: „Európának egységesen ki kell állnia Ukrajna mellett, amelynek területén Oroszország háborús bűncselekményeket követ el.” Fiala kifejtette, bízik abban, hogy Magyarország a parlamenti választások után aktívabban bekapcsolódik az Ukrajna elleni orosz háború okozta helyzet megoldásába. 

Andrej Babis volt miniszterelnök kijelentette: Orbán Viktor bebizonyította, hogy egyike az Európai Unió legtapasztaltabb politikusainak.

Ivan Bartos, kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési miniszter, a Kalózpárt elnöke a Twitteren megjelent bejegyzésében bírálta Orbán Viktort, mert szerinte arra alapozta a kampányát, hogy nem bántja meg a Kremlt, valamint terjesztette az ukrán vezetés elleni orosz propagandát. Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház, valamint a TOP 09 párt elnöke szerint a magyar választások egyik következményeként legalábbis egy időre vissza kellene fogni a visegrádi együttműködést.

 

Borítókép: Milos Zeman cseh államfő. (Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.