A negyedik magyarországi pápalátogatás lenne Ferenc pápa vizitje

Szent II. János Pál volt az első katolikus egyházfő, aki hazánkba látogatott.

Magyar Nemzet
2022. 04. 21. 14:02
ORBÁN Viktor; FERENC pápa
Orbán Viktor hivatalos látogatása a Vatikánban Fotó: Vatikáni Média
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Ferenc pápa elfogadná Orbán Viktor miniszterelnök meghívását, ez lenne a második magyarországi látogatása, miután tavaly Budapesten részt vett a nemzetközi eucharisztikus kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjén. Az egyházfő akkor a Szépművészeti Múzeumban külön találkozott a magyar kormányfő mellett Áder János köztársasági elnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is, ahol az egyház magyarországi szerepéről, a kormány egyházpolitikájáról, a környezetvédelem iránti elkötelezettségről, valamint a családok védelméről és támogatásáról beszélgettek. A szentatya akkor úgy nyilatkozott:

megérintette a magyarok ökumenikus szellemisége, környezettudatossága, és példaértékűnek tartja a Nyugat számára a magyar családvédelmi intézkedéseket.

Ferenc pápa látogatását megelőzően két alkalommal járt katolikus egyházfő Magyarországon. Mindkét esetben a lengyel származású Karol Wojtyla, az azóta szentté avatott II. János Pál pápa, aki 1991. augusztus 16-i látogatása alkalmával, a kelet-európai rendszerváltásokra utalva kijelentette:

Én is Európának ebből a térségéből származom, amely most egy új korszak küszöbén áll, és remélem, hogy hozzá tud járulni egy békés közösség kialakításához, amelynek nemzetei szolidárisak egymással. Magyarország fiai és leányai! Aki szól hozzátok, honfitársatoknak tekinti magát, részt vesz a ti sorsotokban.

A pápalátogatás ötnapos programja során II. János Pál Máriapócson, Szombathelyen, Pécsett, augusztus huszadikán pedig a budapesti Hősök terén szabadtéri misét mutatott be, ahol kétszázezren voltak jelen. Debrecenben ökumenikus istentiszteleten vett részt; a fővárosban találkozott a tudomány és a művészet képviselőivel, a zsidó hitközségek küldöttségével, a Szent István-bazilikában a betegekkel, a Népstadionban (a mai Puskás Ferenc Stadionban) pedig a fiatalokkal.

1996. szeptember 6-án újra ellátogatott Magyarországra, ekkor a Pannonhalmi Főapátság millenniumi megemlékezése alkalmából jött el – olvasható az Origo korábbi cikkében.

Mióta Ferenc pápa a katolikus egyházfő, Orbán Viktor mostani látogatását megelőzően két államfői és két informális magyar miniszterelnöki vizit volt a Vatikánban. A miniszterelnök magánemberként 2016-ban találkozott a pápával, amikor a közel-keleti keresztény vezetőkkel való tanácskozás apropóján utazott az olasz fővárosba. Tavaly a katolikus törvényhozók tizenkettedik alkalommal megrendezett éves római találkozóján szintén részt vett Orbán Viktor. Első miniszterelnökségének idején, 1998-ban a Vatikán a mostanihoz hasonlóan az első külföldi úti célok között szerepelt. Akkor II. János Pál pápa fogadta magánkihallgatáson a kormányfőt és családját a Rómától mintegy 30 kilométerre délnyugatra fekvő Castel Gandolfo nyári rezidencián.

Bár a migráció ügyében és még néhány kérdésben nincs egyetértés a magyar kormány és Ferenc pápa közt, számos olyan téma van, amelyben a pápa nagyra értékeli a magyar kormány tevékenységét: ilyen a családpolitika és az üldözött keresztények megsegítése – olvasható a Mandiner.hu korábbi cikkében.

 

Borítókép: A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én. Jobbról a kormányfő felesége, Lévai Anikó és Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete, balról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. (Fotó: MTI/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.