Berlin folytatja Ukrajna fegyverekkel való ellátását

Az észt külügyminiszter az orosz energiahordozókra kivetett büntetőintézkedéseket szorgalmazta.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 21. 16:09
BAERBOCK, Annalena
Brüsszel, 2022. április 7. Annalena Baerbock német külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. április 7-én, a NATO-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának második napján. MTI/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország számára nincs tabu az Ukrajnának biztosított harckocsik és egyéb fegyverzetek terén – jelentette ki Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere Eva-Maria Liimets észt külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Tallinnban. Annalena Baerbock újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: Németország jelenleg vizsgálja, hogy a rendelkezésére álló Marder páncélozott szállító harcjárműveknek és a Leopard harckocsiknak milyen karbantartásra van szükségük ahhoz, hogy azokat Ukrajna rendelkezésére bocsáthassák. Hozzátette, hogy az ukrán csapatoknak külön kiképzésre volna szükségük az ilyen fejlett hadfelszerelések szakszerű használatához, Berlin azonban kész finanszírozni e képzéseket is.

Egymilliárd eurót biztosítunk Ukrajna számára, hiszen nemcsak a következő napokkal és hónapokkal kell számolnunk, hanem a következő évekkel is Ukrajna védelmét, a jövőbeli szabad Ukrajnát illetően

– fogalmazott a német külügyminiszter.

Baerbock észak-európai látogatásának második napján arról számolt be, hogy szerinte az egyik legnagyobb probléma a Mariupolban kialakított humanitárius folyosók biztonságának fenntartása. Mint elmondta, Németország a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával közösen dolgozik azon, hogy „világossá váljék, az embereknek el kell hagyniuk a várost, és az orosz bombázásnak le kell állnia, hogy így az ártatlan embereket biztonságban ki tudják menekíteni Mariupolból”.

A német külügyminiszter hangsúlyozta: Németország továbbra is mindent megtesz azért, hogy fegyverekkel és harci felszereléssel támogassa Ukrajnát.

A sajtótájékoztatón Eva-Maria Liimets, az észt diplomácia vezetője kijelentette, hogy az Oroszország ellen bevezetendő következő szankciós csomagnak feltétlenül tartalmaznia kell az energiahordozókra kivetett büntetőintézkedéseket is. Liimets szerint el kell érni, hogy Oroszországnak olyan költséges legyen az Ukrajna elleni háború, hogy leállítsa a támadásokat. Ezért az Európai Uniónak gazdasági szankciókat kell mérnie az orosz kőolaj- és gázszállításra is – tette hozzá.

Mindeközben az észt parlament – Lettországot és Litvániát követve – csütörtökön megszavazta, hogy betiltsák a háborúban az oroszokat támogatónak és ezért jelképnek tartott „V” és „Z” betűk használatát az országban.

 

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. április 7-én (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.