Brüsszel módosítaná a költségvetést az ukrajnai menekültek támogatására

Az EU összesen 400 millió eurót bocsát rendelkezésre a migrációkezelés és határigazgatás céljára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 22. 20:55
null
Medyka, 2022. április 15. Az ukrajnai háború miatt otthonukból elmenekült emberek várakoznak a lengyel-ukrán határon lévõ délkelet-lengyelországi Medykában 2022. április 15-én. MTI/AP/Emilio Morenatti Fotó: Emilio Morenatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság az Európai Unió 2022-es költségvetésének módosítását javasolja az ukrajnai menekültek támogatásának biztosítása érdekében. Pénteki tájékoztatása szerint a brüsszeli végrehajtó testület arra terjesztett elő javaslatot, hogy az EU az idei költségvetésben szereplő kötelezettségvállalások összegét 99,8 millió euróval emelje meg. Ezzel párhuzamosan a költségvetés 176 millió euró összegű kifizetéssel növekszik. A források folyósítása az EU Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapján, valamint Határigazgatási és Vízumeszköz nevű alapján keresztül történik majd.

Az újraelosztási lehetőségeket is beszámítva az EU így összesen 400 millió eurót bocsát rendelkezésre a migrációkezelés és határigazgatás céljára. 

Ezek a források mindenekelőtt a leginkább érintett tagállamoknak segítenek majd abban, hogy fedezni tudják az Ukrajnából a február 24-én kezdett orosz háború miatt elmenekültek befogadásával és regisztrációjával kapcsolatos költségeket.

Az Európai Bizottság költségvetés-módosítási javaslatát jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek, valamint az uniós tagállamokat képviselő tanácsnak is. Az Ukrajna elleni orosz katonai fellépésre és az annak nyomán előállt helyzetre válaszul az EU az első naptól kezdve mozgósította költségvetését.

Borítókép: Az ukrajnai háború miatt otthonukból elmenekült emberek várakoznak a lengyel–ukrán határon lévő délkelet-lengyelországi Medykában 2022. április 15-én (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.