időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Összecsapások törtek ki Jeruzsálemben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.04.17. 13:57 2022.04.17. 15:11
Összecsapások törtek ki Jeruzsálemben

Összecsapások törtek ki vasárnap ismét a jeruzsálemi Templom-hegyen palesztinok és az izraeli biztonsági erők között, miután több száz palesztin gyűlt ott össze, és kövekkel és vasrudakkal eltorlaszolta a szent helyek bejáratát. Előtte palesztinok kövekkel dobáltak meg autóbuszokat, amelyeken zsidók utaztak Jeruzsálem óvárosába, hogy a Templom-hegyre látogassanak.

Az összecsapásokban többtucatnyi palesztin megsebesült. Előtte a buszokban öt utas sérült meg. A rendőrök őrizetbe vettek két feltételezett kődobáló palesztint.

Pénteken még súlyosabb összecsapások voltak a Templom-hegyen, az izraeli rendfenntartók több mint háromszáz palesztint őrizetbe vettek.

Palesztinok köveket és más tárgyakat készülnek dobálni az izraeli rendfenntartók felé 2022. április 15-én. (Fotó: MTI/EPA/Dzsamál Avad)

Erre számítva aznapra fokozott készültségbe helyezték az izraeli biztonsági erőket, mert egybeesett a muszlim böjti hónapnak, a ramadánnak a második péntekje, a keresztény nagypénteki menet az óvárosban, valamint a nyolcnapos zsidó pészah. A palesztinok haragját az váltotta ki akkor, hogy egy maroknyi zsidónak szándékában állt felmenni a Templom-hegyre, ahol a 70-ben lerombolt zsidó szentély helyén a muszlimok harmadik legfontosabb szent helyének számító Al-Aksza mecset áll, és ott hagyományos pészahi áldozatot akartak bemutatni.

Az izraeli–palesztin megállapodások szerint a Templom-hegyet, arab nevén az al-Haram as-Sarífot a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. A zsidóknak szabad látogatniuk, de tilos imádkozniuk és vallási szertartásokat végezniük ott. A Templom-hegytől nem messze van a Szent Sír-bazilika, amelyben pedig délelőtt a húsvét vasárnapi misén vettek részt katolikusok.

 

Borítókép: Izraeli rendőrök a palesztin tüntetőkkel vívott összecsapás közben Jeruzsálemben 2022. április 17-én. (Fotó: MTI/AP/Mahmoud Illean)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.