Terrorizmussal vádolják a New York-i lövöldözőt

A hatvankét éves, afroamerikai Frank R. James többszörösen bűntetett előéletű, legutóbb 2007-ben tartóztatták le.

Magyar Nemzet
Forrás: The Washington Post2022. 04. 14. 9:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb részletek derültek ki a tegnap elfogott, Frank R. James néven azonosított feltételezett elkövetőről, aki még kedden kezdett lövöldözésbe egy New York-i metrószerelvény egyik kocsijában, aminek következtében legkevesebb harminchárom ember megsérült.

James többszörösen büntetett előéletű, a kilencvenes években kilencszer tartóztatták le New Yorkban, többek között betöréshez használt eszközök birtoklása és szexuális bűncselekmények elkövetése miatt. 

Emellett New Jerseyben kétszer, a kilencvenes évek elején, majd 2007-ben birtokháborítás, lopás és rendbontás vádjával állt bíróság elé − írta a The Washington Post amerikai napilap. A lap szerint a vádlottnak több államban, köztük Pennsylvaniában, Ohióban, Wisconsinban, New Jerseyben és New Yorkban is voltak kapcsolatai.

 A lövöldözést követően James egy másik metróvonalon menekülve hagyta el a helyszínt, ezután pedig érdekes fordulatot vett az üldözés. A nyomozás részleteibe beavatott tisztviselők szerint egy, magát az elkövetőnek beállító férfitől kaptak információt tartózkodási helyéről, azonban amikor a megadott helyszínre érkeztek a rendőrök, ott nem találtak senkit. A hatóságok ennek ellenére úgy sejtik, valóban az elkövető hívta fel őket, ezt bizonyítani látszik az is, hogy egy járókelő a hívással egy időben, az informátor által megadott helyszínen készített képet Twitter-oldalára egy, a gyanúsítottra kísértetiesen hasonlító személyről. Nem sokkal később ezen a környéken kapták el Jamest.

Frank R. James többszörösen büntetett előéletű. Fotó: Twitter

Az elkövető a közösségi médiában gyakran kritizálta Eric Adams New York-i polgármestert, amiért nem tud elég hatékonyan fellépni a bűnözés ellen, valamint nem tudja megoldani a városban egyre nagyobb teret nyerő hajléktalanság problémáját.

A polgármesternek címzett negyvennégy perces Youtube-videójában arról beszélt, hogy Adams programja nem fogja megoldani, csak lelassítani ezeket a jelenségeket: 

Az erőszak a városod része. Erőszakos emberek élnek New Yorkban

− fogalmazott James. A videóban az elkövető többször is elmondta, hogy „csalódott” és „tele van dühvel és gyűlölettel”. Egy másik bejegyzésében, amelyben a hajléktalanok helyzetéről beszélt, azt ecsetelte: „vennem kéne egy fegyvert és el kéne kezdenem lövöldözni”.

A hatvankét éves afroamerikai férfit terrorizmussal vádolják. A rendőrség közlése szerint a gyanúsított ellenállás nélkül megadta magát.

Borítókép: hatóságok a lövöldözést követően a metróállomás lejáratánál (Fotó: AP/John Minchillo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.