Ursula von der Leyen a héten Kijevbe utazik

Az Európai Bizottság elnöke Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik majd.

Magyar Nemzet
2022. 04. 05. 11:09
null
Fotó: Dimitris Papamitsos_6946384863
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke és Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője a héten Kijevbe utaznak, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkoznak

 – erről az EB vezető szóvivője számolt be a Twitteren. Az útra a szombati, Varsóban tartandó nemzetközi jótékonysági koncertmaratont megelőzően kerül sor, ám biztonsági okokból a brüsszeli bizottság pontos időpontot nem közölt. 

Von der Leyen lehetséges ukrajnai útjáról már egy ideje beszélnek a brüsszeli folyosókon, főként azóta, hogy a múlt héten Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke az első intézményi vezetőként látogatott Ukrajnába. Írtunk róla: ezt megelőzően pedig Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfők jártak Kijevben, hogy Zelenszkijjel egyeztessenek.

 Von der Leyen újta tehát – főként a bucsai események fényében – nagyon szimbolikus jelentőséggel bír.

Egy kis hiba mindenesetre csúszott a rég várt bejelentésbe: mielőtt az Európai Bizottság közölte volna a kijevi látogatás tényét, Janez Jansa szlovén miniszterelnök már elkotyogta a Twitteren, hogy újabb uniós delegáció tart Ukrajnába. Jansa ugyancsak egy Twitter-bejegyzésben Josep Borrellt szólította meg, bátor és fontos döntésnek nevezve, hogy az uniós külügyér is Kijevbe utazik.

Borítókép: Ursula von der Leyen a görög–török határon szemléli a migrációs helyzetet 2020 tavaszán (Forrás: EB)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.