A svéd vezetés hivatalosan is támogatja a NATO-csatlakozást

Több évtizedes semlegességi politikájával szakított a szociáldemokrata párt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 15. 18:28
ANDERSSON, Magdalena; MARIN, Sanna
Stockholm, 2022. április 13. Magdalena Andersson svéd miniszterelnök (b) és Sanna Marin finn kormányfõ útban tárgyalásaik helyszínére Stockholmban 2022. április 13-án. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Paul Wennerholm Fotó: Paul Wennerholm
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Svédországban kormányzó Svédország Szociáldemokrata Munkáspártja vasárnapi állásfoglalásában támogatta a skandináv állam NATO-csatlakozását.
A Magdalena Andersson kormányfő pártjának honlapján megjelent közlemény szerint a szociáldemokraták ugyanakkor nem hajlandók elfogadni atomfegyverek telepítését vagy állandó NATO-támaszpontot a skandináv állam területén.

A párt vezetése 2022. május 15-én tartott tanácskozásán úgy döntött, hogy a párt Svédország NATO-csatlakozási kérelmének benyújtásán fog fáradozni

− olvasható a közzétett dokumentumban. A párt vezetése az esetleges NATO-csatlakozás kérdésében rendkívüli tanácskozást tartott vasárnap.

A szociáldemokraták Oroszország ukrajnai háborújának nyomán szakítottak több évtizedes semlegességi politikájukkal, nagy parlamenti többséget teremtve ahhoz, hogy Svédország benyújtsa csatlakozási kérelmét az észak-atlanti szövetséghez. Hírügynökségek megjegyzik, hogy a szomszédos Finnország már jelezte csatlakozási kérelmének benyújtási szándékát. Sanna Marin finn kormányfő vasárnapi sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy Svédország is követni fogja szomszédja példáját.

Finnországban és Svédországban is hétfőn ül össze a parlament, hogy megvitassa a NATO-csatlakozás kérdését. Finnországban szinte biztosra vehető, hogy ehhez meglesz a parlamenti többség támogatása.

Borítókép: Magdalena Andersson svéd miniszterelnök (b) és Sanna Marin finn kormányfő úton tárgyalásaik helyszínére Stockholmban 2022. április 13-án (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Paul Wennerholm)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.