Borrell: A hongkongi kormányzó megválasztása sérti a demokratikus normákat

Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint ez újabb lépés az „egy ország, két rendszer” elvének lebontása felé.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 08. 14:09
null
BELGIUM-UKRAINE-NATO-DIPLOMACY Fotó: FRANCOIS WALSCHAERTS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió a vasárnap Hongkongban tartott kormányzóválasztással kapcsolatban sajnálatát fejezi ki a demokratikus elvek és a politikai pluralizmus megsértése miatt − jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap. 

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy a hongkongi választási bizottság tagjait azt követően jelölték ki, hogy a pekingi központi kormányzat átalakította a hongkongi választási rendszert.

A választási bizottság szavazóinak számát jelentősen csökkentette a választási reform, ami − szavai szerint − gyengítette a hongkongi kormányzás már amúgy is korlátozott demokratikus elemeit. Ez ellentétes a hongkongi alaptörvényben rögzített nagyobb képviseletre vonatkozó kötelezettségvállalásokkal − szögezte le.

A főképviselő hangsúlyozta, hogy az Európai Unió nagy jelentőséget tulajdonít Hongkong autonómiája megőrzésének, valamint az emberi jogok és az alapvető szabadságok tiszteletben tartásának, beleértve a médiaszabadságot, a demokratikus elveket és a jogállamiságot, összhangban az ország alaptörvényével és a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal.

Az EU szerint az új kormányzó kiválasztási folyamata újabb lépést jelent az »egy ország, két rendszer« elvének lebontása felé

− emelte ki.

Az Európai Unió felszólítja a kínai és hongkongi hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben nemzeti és nemzetközi kötelezettségvállalásaikat, köztük azt, hogy a hongkongi törvényhozás tagjait általános választójog alapján válasszák meg − tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A Hongkongban vasárnap tartott kormányzóválasztáson John Lee-t, a város korábbi második emberét választották meg kormányzónak. John Lee egyedüli jelöltként indult a tisztségért. Az új kormányzó ötéves hivatali idejét július elsejével kezdheti majd meg, a posztról távozó Carrie Lamet váltva. Lee tavaly június óta töltötte be Hongkong főtitkárának szerepét, előtte pedig öt éven át állt a hongkongi biztonsági hivatal élén. Lee főtitkári kinevezését három hónappal az után kapta, hogy Carrie Lam tavaly márciusban tájékoztatta a központi kormányzatot visszalépési szándékáról.

Borítókép: Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: AFP/Francois Walschaerts)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.