időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Ismét összecsaptak az izraeliek és a palesztinok Ciszjordániában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.13. 10:57 2022.05.13. 10:59
Ismét összecsaptak az izraeliek és a palesztinok Ciszjordániában

Péntek reggel ismét tűzharc tört ki a Ciszjordánia északi részén, Dzseninben egy terroristatevékenységgel gyanúsított palesztin őrizetbe vételénél – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Az izraeli erők először hatoltak be a dzsenini menekülttáborba Sirín Abu Akla, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió ismert palesztin újságírónőjének szerdai agyonlövése óta.A palesztinok ismét tüzet nyitottak Dzseninben és a közeli Brukin nevű palesztin faluban az izraeli biztonsági erőkre, s a dzsenini menekülttábor területén haslövés érte a 40 éves Daud Zabeidit, a terrorista tevékenységért izraeli börtönben fogva tartott, s Izraelben is jól ismert Zakaria Zabeidi testvérét.  

A ynet értesülése szerint az izraeli katonák körülvették a körözött Mahmúd Dabai házát a menekülttáborban, miközben egy másik egység lezárt egy másik területet a környéken abból a célból, hogy ott kivizsgálják Abu Akla halálát.

Ciszjordánia déli részén, Bét El mellett egy palesztin egy kőtömbbel megtámadta egy autó vezetőjét, s megpróbálta kinyitni a kocsi ajtaját, de egy tartalékos katona rálőtt, megsebesítette, és meghiúsította a terrorakciót. A merénylő táskájában kést találtak. 

Délután temetik Kelet-Jeruzsálemben  Sirín Abu Aklát, s az izraeli rendőrség a katonai rádió jelentése szerint fokozott erőkkel próbálja elejét venni az esetleges zavargásoknak.

Borítókép: Palesztin újságírók gyászolják Sirín Abu Aklát, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját Hebronban 2022. május 11-én. Az újságírónő a nap folyamán a dzsenini menekülttábor elleni izraeli műveletekről tudósított, amikor halálos találat érte (Fotó: MTI/EPA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.