időjárás 29°C Ottó 2022. július 2.
logo

Kemény szavak hangzottak el az ukrajnai háborúról

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.24. 11:05
Kemény szavak hangzottak el az ukrajnai háborúról

A szabad és nyitott indiai–csendes-óceáni térség, az országok szuverenitása és a jogállamiság mellett foglaltak állást keddi, Tokióban tartott tanácskozásokon a Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) néven ismert együttműködésben részt vevő országok vezetői, akik elítélték Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt.

Kisida Fumio japán miniszterelnök nyílt és őszinte beszélgetésnek nevezte a találkozót, egyúttal bejelentette, hogy 

a Quad-országok (Ausztrália, Japán, az Egyesült Államok és India) az elkövetkezendő öt évben több mint ötvenmilliárd dollárt értékben kívánnak beruházásokat létrehozni az indiai–csendes-óceáni térségben.

A csúcstalálkozón Kisida mellett Joe Biden amerikai elnök, Anthony Albanese ausztrál kormányfő és Narendra Modi indiai miniszterelnök vett részt.

A megbeszélésen Modi kiemelte, hogy Újdelhi osztja Washingtonnak a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térségre vonatkozó elképzeléseit, méltatta és bővítendőnek nevezte a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat, valamint leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak és Indiának egyebek között védelmi ügyekben is közös az érdeke. A The Economic Times című indiai üzleti napilap szerint

Modi brutális inváziónak nevezte Oroszország Ukrajna elleni háborúját, amelyet szerinte semmi nem indokolhat.

Az amerikai elnök korábban nyilvánosan utalt arra, hogy India az egyik valamiképpen ingatag partner Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatban. Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó helyettese, Daleep Singh nemrégiben Újdelhiben tárgyalt, és azt fejtegette, hogy Washington nem akarja India orosz kőolajimportjának felgyorsítását.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatóján Albanese leszögezte: kemény szavak hangzottak el az ukrajnai háborúról.

Biden kiemelte, hogy az ukrajnai orosz agresszió nemcsak Európa, hanem az egész világ ügye, Kisida pedig hangsúlyozta: nem engedhetik meg, hogy hasonló konfliktusra az indiai–csendes-óceáni térségben sor kerüljön.

Tajvanról nyilatkozva Anthony Albanese azt mondta: Canberra álláspontja az ügyben nem változott, továbbra is a status quót támogatják. Biden hétfőn a szigettel kapcsolatban kijelentette, hogy Tajvan esetleges megszállása esetén az Egyesült Államok katonailag is kész lenne beavatkozni. Az amerikai elnök szavai miatt Kína – amely saját részének tartja a szigetet – azonnal tiltakozott, Csu Feng-lien, a pekingi kormányzat tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője pedig kijelentette, hogy az Egyesült Államok a tűzzel játszik.

 

Borítókép: Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök, a Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) tagállamainak vezetői a stratégiai szövetség csúcstalálkozóján Tokióban 2022. május 24-én (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.