Negyvenmillióval nőtt az éhezők száma tavaly

Az élelmiszerválság a világ 53 országában összesen 193 millió embert sújtott az ENSZ szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 04. 12:23
null
Bágdesz, 2022. január 18. Ételt osztanak a rászorulóknak az Afganisztán nyugati részén fekvõ Bágdesz tartományban 2022. január 18-án. Elõzõ nap legalább huszonhat ember meghalt egy 5,6-es erõsségû földrengésben a türkmenisztáni határ közelében fekvõ afganisztáni falvakban, amelyekben több mint 800 lakóépítmény semmisült meg. MTI/AP/Abdul Razik Szaddiqi Fotó: Abdul Razik Szaddiqi Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fegyveres és gazdasági válságok, illetve a szélsőséges időjárási viszonyok miatt tavaly világszerte több tíz millióval nőtt az éhezők száma – derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Európai Unió közösen készített, szerdán közzétett jelentéséből.

A tájékoztatás szerint 2021-ben az élelmiszerválság 53 országban összesen 193 millió embert sújtott, csaknem negyvenmillióval többet, mint 2020-ban.

A jelentésben kiemelik egyebek között a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Afganisztánt, Etiópiát, Szudánt és Szíriát, rámutatva arra, hogy a koronavírus-járvány tovább nehezítette az egyébként is válságokkal küszködő országok helyzetét. A szélsőséges időjárási viszonyok, elsősorban az afrikai országokban, szintén hozzájárultak az élelmiszerhiányhoz. Etiópiában, Dél-Szudánban, Madagaszkár déli részén és Jemenben mintegy 570 ezer embert fenyeget az éhezés – emelik ki a jelentésben, hozzátéve, hogy több, súlyos élelmiszerválsággal küzdő ország, köztük Szomália, Kongó és Madagaszkár tavaly a gabonát szinte teljes egészében Oroszországból és Ukrajnából szerezte be.

A válság a legsúlyosabban a vidéki régiókat érintette: az élelmiszer-bizonytalanságot szenvedők kétharmada a központoktól távol eső területeken élők közül került ki, ezért a jelentés felhívja a figyelmet a mezőgazdasági szektor fejlesztésére is.

Az ENSZ egyúttal pénzügyi támogatást sürgetett, illetve komolyabb politikai összefogást az éhezők számának csökkentése érdekében.

Borítókép: Ételt osztanak a rászorulóknak az Afganisztán nyugati részén fekvő Bágdesz tartományban 2022. január 18-án (Fotó: MTI/AP/Abdul Razik Szaddiqi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.