Nem adnak ki jogosítványt nőknek egy afgán városban

A tálibok biztosak akarnak lenni abban, hogy a nők következő generációja már nem rendelkezik anyáik jogaival.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 03. 14:10
Taliban shut secondary schools for Afghan girls after reopening
epa09850646 Afghan teachers hold placads during a protest near the main entrance of the ministry of education for raising their voices for their education rights and reopening the secondary and high schools for girls in Kabul, Afghanistan, 26 March 2022. The Taliban on 23 March barred girls of grades seven to 12 from attending schools pending a decision on their uniform designs according to Islamic law, in a sudden departure from their earlier announcement that all Afghan females would be allowed to attend classes this week. Allowing girls of all ages to attend schools has been one of the most crucial demands set by the international community after the Taliban, came to power. EPA/STRINGER Fotó: STRINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtiltották a tálibok az északnyugat-afganisztáni Herátban működő autósiskoláknak, hogy nőket oktassanak, illetve a helyi hatóságok jogosítványokat sem állíthatnak ki nőknek – jelentette az AFP francia hírügynökség kedden helyszíni beszámolókra hivatkozva.

Dzsanaga Acsakzai, az autósiskolák működését is felügyelő heráti közlekedésfelügyelet vezetője a hírügynökségnek elmondta, hogy bár a tálibok megtiltották a jogosítványok további kiállítását, nem adtak utasításokat a városban autót vezető nőkkel kapcsolatban.

A tálibok biztosak akarnak lenni abban, hogy a nők következő generációja már nem rendelkezik anyáik jogaival

– fogalmazott a sajtónak egy női oktató, hozzátéve, hogy a rendelkezés értelmében többé nem taníthatnak nőket vezetni.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy biztonságosabb, ha a nő maga vezet, mintha férfiakkal kénytelen együtt utazni. Jóllehet Afganisztán konzervatív muszlim társadalom, a nagyobb városokban sok nő vezet autót, beleértve a helyi mércével modernnek számító Herátot is.

Az AFP emlékeztet arra, hogy tavaly augusztusi hatalomra kerülésük óta a tálibok rendszerint tartózkodnak írásba adni utasításaikat, s a tartományi hatóságokra bízzák a rendelkezések közzétételét.

Hatalomátvételük után a radikálisok azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik. 

Azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik. 1996 és 2001 között a radikálisok megtiltották a nőknek, hogy férfi hozzátartozó nélkül elhagyják otthonukat, a férfiaknak pedig előírták, hogy növesszenek szakállt.

Borítókép: nők tüntetnek a jogaikért Afganisztánban, 2022. március 26-án (Fotó: EPA/Stringer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.