Elemér 2024. február 28.
logo

Novák Katalint próbálta provokálni egy román szenátor Erdélyben

Magyar Nemzet
Forrás: Főtér
2022.05.22. 10:23 2022.05.23. 16:50
Novák Katalint próbálta provokálni egy román szenátor Erdélyben

Miközben Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Bethlen Gábor szobrának ünnepélyes leleplezésén vett részt Gyulafehérvár főterén a magyar református egység napja alkalmából, egy román szenátor provokációjára is sor került.

A talpig népviseletbe öltözött Calin Maties, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa először egy virágot és egy román színű kokárdát nyújtott át Novák Katalinnak, majd azt mondta neki: 

Erdély román föld volt és mindig is az maradszámolt be róla a Főtér erdélyi hírportál. 

Matieș meg sem hallgatta, mit mond a magyar államfő arról, hogy reméli, a két nép békében élhet Erdélyben, előkapott egy Avram Iancut ábrázoló képet, és Bethlen Gábor szobra elé helyezte. 

A jelenlévő gyulafehérvári polgármesternek felrótta, hogy 150 évvel Avram Iancu halála után a román nemzet hősének kellene szobrot állítani.

A Főtér beszámolója szerint Deák Árpád nagyváradi szobrászművész impozáns alkotása olyan tekintélyt parancsolóan ábrázolja Bethlen Gábort, Erdély nagy fejedelmét, hogy meg lehet érteni, miért jutott egyesek eszébe, hogy Avram Iancunak is kellene egy hasonló – ha nem nagyobb – szobor a gyulafehérvári várban.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök Bethlen Gábor szobrának ünnepélyes leleplezésén Gyulafehérvár főterén a magyar református egység napján, 2022. május 21-én. Az államfő mellett Gabriel Plesa polgármester és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.