időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Nukleáris támadástól tart Olaszország

Jánosi Dalma (Róma)
2022.05.26. 15:39 2022.05.26. 16:06
Nukleáris támadástól tart Olaszország

A háború elhúzódásával az olaszokban is növekszik a félelem, hogy potenciális célponttá válnak a konfliktusban. Az olasz igazságügyi tárca szerint nem kizárt, hogy Olaszország nukleáris támadás áldozata lesz.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta a feszültség fokozódik, Olaszország és Oroszország között is megromlottak a diplomáciai kapcsolatok. Többen attól tartanak, hogy Olaszország egyre közelebb sodródik a háborúhoz.

Sajtóbeszámolók szerint az olasz igazságügyi tárca körlevelet juttatott el a római bíróságra, amelyben vegyi vagy nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségére és az ebből fakadó vészhelyzetre készíti fel a lakosságot.

A titkosszolgálat információi alapján nem zárják ki egy kémiai, biológiai vagy nukleáris támadás lehetőségét. Az 12 oldalas írás szigorú utasításokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan kell viselkedniük a polgároknak egy nukleáris támadás esetén, amelynek erőssége és hatása felmérhetetlen. Ezek a fegyverek ugyanis azonnal kifejtik hatásukat, súlyos egészségi problémákat okozva azoknak, akik nem halnak bele magába a csapásba. 

Az előkészületeket pár egyszerű lépésben határozzák meg a hatóságok. Javasolják

  • az ablak nélküli helyiségbe való visszavonulást. Amennyiben erre nincs mód, akkor minden nyílászáró hermetikus lezárását;
  • a menhelyek fűtését, hogy a légnyomás miatt kevesebb vegyi anyaggal keveredett levegő kerüljön be kívülről;
  • a légzőszervek zsebkendővel vagy szájmaszkkal való eltakarását, valamint a falak közelében történő mozgást;
  • az azonnali ruhaváltást, ha kémiai, biológia anyaggal szennyeződik be;
  • a sértetlen épületekben tartózkodjanak, amíg a hatóságok nem adnak engedélyt a helyiségek elhagyására;
  • a káros anyagokkal kapcsolatba került testrészek alapos lemosását.

A római bírák megdöbbenve olvasták a dokumentumot, amelyhez foghatót még a terrorizmus legsötétebb időszakában sem tapasztaltak. 

Az olasz sajtó az elmúlt hetekben több alkalommal felvetette annak lehetőségét, hogy Olaszország is nukleáris támadás célpontjává válhat, miután Moszkvában nyílt fenyegetések hangzottak el, hogy a nyugati és NATO-országok is célponttá válhatnak. A sajtó feltételezései szerint nem kizárt, hogy az északkelet-olaszországi Aviano olasz–amerikai katonai bázist vennék célba először.

 

Borítókép: A munka ünnepe alkalmából rendezett szabadtéri koncert résztvevői Rómában 2022. május 1-jén (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.