időjárás 27°C Ottó 2022. július 2.
logo

Rendőri hibák sora rajzolódik ki a texasi lövöldözéssel kapcsolatban

Scheffer Joakim
2022.05.27. 16:16 2022.05.27. 16:22
Rendőri hibák sora rajzolódik ki a texasi lövöldözéssel kapcsolatban

Egymásnak ellentmondó beszámolók, szülőkkel hadakozó rendőrök, hezitáló hatóságok − az uvaldei iskolai lövöldözést követő harmadik napon még mindig bizonytalan, hogy mi történt a merénylő megérkezése és halála közötti másfél órában.

− Volt pár rendőr a sarkon, egyikük pedig a bejárat közelében várakozott. Csak álldogáltak ott − meséli a Washington Post amerikai napilapnak a keddi lövöldözés egyik szemtanúja. A környéken lakók egyöntetűen értetlenkedve állnak a helyszínre érkező rendőrök hezitálása előtt. Sok szülő tehetetlenségében megpróbált bejutni az uvaldei Robb általános iskola épületébe, hogy megmentsék gyermekeiket, azonban a hatóságok feltartóztatták őket, akadt olyan is, akit megbilincseltek. 

Sokan vitatkoztunk velük: Menjetek be, be kell mennetek, ez a munkátok − mondtuk nekik. A válasz az volt, hogy mi akadályozzuk őket a munkájuk elvégzésében

− magyarázta az egyik áldozat édesapja az AP hírügynökségnek

A texasi közbiztonsági minisztérium csütörtöki sajtótájékoztatóján számos új és lényeges információ derült ki a tragédia pontos idővonaláról, azonban ezek több ponton is ellentmondanak az eddig ismert részletekkel. A hatóságok közlése szerint a tizennyolc esztendős elkövető, Salvador Ramos helyi idő szerint 11 óra 28 perckor autójával az iskola mögötti árokba csapódott, majd körülbelül negyed óra múlva már abban a tanteremben volt, ahol elkezdte a mészárlást. 

Az eddigi információk alapján az épület bejáratánál egy fegyveres iskolaőr megpróbálta feltartani, azonban ezt csütörtökön tagadták, mondván az őr ekkor ott sem volt a helyszínen.

Az első rendőrök 11 óra 44 perckor érkeztek a helyszínre, azonban mivel nem rendelkeztek megfelelő védelmi felszerelésekkel, nem tudtak behatolni az osztályterembe, ahol a lövöldöző elbarikádozta magát, egészen addig, amíg a texasi határőrség speciális egységei ki nem értek. Erre pedig egészen 12 óra 45 percig, azaz egy órát kellett várni. Ezzel a hatóságok megszegték az 1999-es Columbine középiskolai tragédiát követően hozott előírást, miszerint a rendőrök elsődleges feladata a merénylő mihamarabbi lefegyverzése. Ennek fontosságát jól mutatja az is, hogy a legtöbb áldozatot a lövöldözés első négy percében végezte ki Ramos. A határőrség vezetője, Raul Ortiz elmondta, hogy a helyszínre érkező egységek pontosan olyan gyorsan és hatékonyan cselekedtek, ahogyan az elvárható tőlük.

Ennek ellenére az AP hírügynökségnek nyilatkozó névtelen tisztviselő szerint az osztályterem ajtaját egy iskolai dolgozónak kellett kinyitnia, mivel a hatóságoknak ezzel is gondjuk akadt.

A rendőrök még egy súlyos hibát elkövettek, amely legkevesebb egy ártatlan gyermek életébe kerülhetett: amint behatoltak az épületbe, a fedezékbe vonult gyerekeknek azt tanácsolták, kiáltsanak, ha segítségre van szükségük. Az egyik túlélő elmondása szerint egy lány diáktársa így is tett, azonban a hatóságok helyett Ramos találta meg, aki azonnal végzett vele.

Borítókép: A biztonsági erők tagjai a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én (Fotó: MTI/AP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.