Újra harcok kezdődtek a két részre szakadt Líbiában

A Tobrukban megválasztott kormányfő nemkívánatos személy a fővárosban, Tripoliban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 17. 11:18
Libyan parliament chooses Fathi Bashagha as new prime minister
TRIPOLI, LIBYA - FEBRUARY 10: Libya's newly-chosen Prime Miniater Fathi Bashagha speaks to the press upon arrival at Mitiga Airport in Libya, Tripoli on February 10, 2022. The Libyan House of Representatives on Thursday voted by majority for former Interior Minister Fathi Bashagha to become the country's new prime minister. Hazem Turkia / Anadolu Agency (Photo by Hazem Turkia / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Hazem Turkia / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összecsapások törtek ki keddre virradóra a líbiai fővárosban, miután a tobruki, párhuzamos törvényhozás által februárban miniszterelnökké választott Fathi Basaga és több minisztere bejelentette odaérkezését. A harcok hatására Basaga távozott Tripoliból.

Basaga közleményben azt írta, hogy – két minisztere kíséretében – kormányzati tevékenységének megkezdése céljából érkezett Tripoliba. Helyszíni beszámolók szerint a fővárosban összecsaptak egymással a különböző parlamentekhez lojális, rivális fegyveres csoportok, több helyről fegyverropogást lehetett hallani.

Basaga irodája távozását a vérontás elkerülésével és az emberek biztonságával indokolta, kabinetje belügyminisztere, Iszám Abu Zuriba pedig leszögezte: kormányzatuk minden líbiai érdekét szem előtt tartja majd.

Basagát februárban választotta meg kormányfőnek az ország keleti felének törvényhozása, ám a döntést a Tripoliban székelő, az ország átmeneti kormányát vezető Abdulhamid Dbeibah nem ismeri el, és azt követeli, hogy a politikai erők tartsák magukat az eredeti menetrendhez.

Az országban decemberben tartottak volna elnökválasztást, januárban pedig parlamenti választásokat, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben. A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Dbeibah kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg.

Basagát támogatja a kelet-líbiai hadúr, Halífa Haftar tábornok is, akinek csapatai 2019-ben már megpróbálták irányításuk alá vonni Tripolit.

Basaga és szövetségesei egy időre leállították a térségben zajló olajkitermelést is azért, hogy így gyakoroljanak nyomást Tripolira és a külföldre: ismerjék el az új kormányt.

Az észak-afrikai országban 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban Líbia káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt.

 

Borítókép: Fathi Basaga újságíróknak nyilatkozik Tripoliban 2022. február 10-én. (Fotó: AFP/Hazem Turkia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.