időjárás 35°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Újraválasztották a WHO hivatalban lévő főigazgatóját

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.24. 20:34
 Újraválasztották a WHO hivatalban lévő főigazgatóját

Újraválasztották Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalban lévő főigazgatóját – közölte kedden Ahmed Robleh Abdilleh, a WHO 75. közgyűlésének elnöke.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kihívó nélkül indult újra a tisztségért. A politikus lenyűgözőnek nevezte a történteket, és könnyeivel küszködve arról beszélt, hogy a háború gyermekeként fiatalon megélte fivére halálát, és a szerencse vezette oda ahol most van.

A járványügyi szakemberből lett politikus 2005 októbere és 2012 novembere között Etiópia egészségügyi minisztereként, később pedig 2012 novemberétől 2016 novemberéig külügyminiszterként dolgozott. 2017 januárjától a WHO első afrikai főigazgatója lett.

A tigréi származású Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt viszont éppen a hazája, Etiópia részéről érték kemény bírálatok, mert erőteljesen kifogásolta, hogy az addisz-abebai vezetés miként kezeli a forrongó Tigrében kialakult helyzetet. A többi között katasztrofálisnak minősítette a háború dúlta észak-etiópiai tartományban kialakult állapotokat. Szemére vetette az etióp kormánynak, hogy a blokádjával szerinte szándékosan visszatartja az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat a mintegy hétmilliónyi tigréitől.

Válaszul az etióp kormány igyekezett megtorpedózni Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz újraválasztását, de támogatás hiányában kudarcot vallottak az erőfeszítései.
 

Borítókép: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp fõigazgatója a WHO genfi székházában 2021. december 20-án (Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi)