Az oroszok elfoglalták Szeverodoneck városát

A városban több hete heves harcok dúlnak az orosz és az ukrán erők között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 25. 19:36
null
Szeverodoneck, 2022. június 10. Ukrán katona egy lõállásnak használt épületben a keleti fronton, a Donyec-medencében fekvõ Szeverodoneckben 2022. június 9-én. Az orosz erõk május 29-én vették ostrom alá a várost. MTI/AP/Olekszandr Ratusnyak Fotó: Olekszandr Ratusnyak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen elfoglalta Szeverodoneck városát az orosz hadsereg – közölte szombaton Olekszandr Sztrijuk, a Donyec-medencei város polgári és katonai közigazgatásának a vezetője.

A városban több hete heves harcok dúlnak az orosz és az ukrán erők között. Az ukrán hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy kivonul a háború előtt mintegy százezer lakosú településről, hogy jobban tudja védelmezni a szomszédos Liszicsanszkot.

Sztrijuk az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint közölte:

a megszállók elkezdték bevezetni az orosz uralmat és parancsnokot neveztek ki.

A polgármester szerint a Kijevhez hű csapatok többségükben kivonultak a városból és különböző állásokat foglaltak el, de további részleteket nem árult el.

A polgármester szerint továbbra is vannak civilek az Azot vegyi üzemben, de számot nem mondott. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint az Azot jelenleg az orosz és a szakadár erők kezén van. Az oroszbarát szakadárok közölték, hogy az orosz és oroszbarát erők elfoglalták a szeverodonecki Azot vegyi üzemet is, ahonnan több mint 800 polgári személyt evakuáltak – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Az ukrán hadsereg vezérkara szombat este közleményben megerősítette, hogy teljesen kivonták a csapataikat Szeverodoneckből, ezt követően a város az ellenség kezére került.

Az orosz védelmi minisztérium szombat este szintén megerősítette, hogy Szeverodoneck teljeskörű orosz ellenőrzés alá került – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

 

Borítókép:  Ukrán katona egy lőállásnak használt épületben Szeverodoneckben 2022. június 9-én (Fotó: MTI/AP/Olekszandr Ratusnyak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.