Elsöprő jobboldali győzelem várható a dél-spanyolországi választásokon

Az abszolút többség megszerzése előtt áll a jobboldal a dél-spanyolországi Andalúziában. A régió lakói június 19-én járulnak az urnák elé, hogy megválasszák elnöküket a következő négy évre.

2022. 06. 13. 18:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar turisták körében is népszerű Andalúziát jelenleg is a jobboldal vezeti. Az andalúzok fele szerint a koronavírus-járvány ellenére a régió fejlődött az elmúlt négyéves ciklus alatt, ezért örülnének, ha a jelenlegi elnök, Juanma Moreno tovább maradna hivatalában. A GAD3 által készített legfrissebb felmérés szerint a jobbközép Néppárt jóval nagyobb támogatottságot tudhat maga mögött, mint legutóbb, és mindössze két mandátum választhatja el az abszolút többségtől (55 mandátum). 

A Moreno vezette jobboldal ráadásul egymaga több helyet lehet képes megszerezni, mint a komplett baloldal, élén a szocialista PSOE-val. 

A begyűjtött válaszok alapján Moreno kaphatja meg a szavazatok több mint 41 százalékát és ezzel 53 helyet szerezhet a 109 fős andalúz parlamentben, miközben a baloldali pártoknak 50 mandátummal kellene beérniük.

Ha a választásokat a hétvégén közzétett felmérés idején tartották volna, akkor a Néppárt megduplázta volna a 2018-as választásokon elért eredményét. Akkor 20,8 százalékos támogatottság mellett csak 26 képviselőt küldhettek a regionális parlamentbe. Az akkori voksoláson Susana Díaz győzött, de a párt történetének legrosszabb eredményét érte el Andalúziában, így helyét át kellett adnia Juanma Morenónak, aki a jobbközép Ciudadanosszal (Állampolgárok) kötött koalíciót. Utóbbi a felmérés szerint olyan sokat veszített népszerűségéből, hogy vasárnap egy szavazatot sem szerez.

Négy évvel ezelőtt a spanyol jobboldal óriási nyomás alatt volt, hisz néhány hónappal korábban bizalmatlansági indítvánnyal leváltották az ország néppárti miniszterelnökét, Mariano Rajoyt, majd helyét a jelenlegi szocialista kormányfő, Pedro Sánchez vette át. 

A Néppárt úgy tűnik, túl tud lépni a négy évvel ezelőtti csapáson. Andalúzia ugyanis másfél éven belül már a harmadik olyan spanyol autonóm közösség lehet, ahol az abszolút többséghez közelít a néppárti támogatottság mértéke. 

Tavaly májusban Madridban előre hozott választásokon tarolt a jobboldal Isabel Díaz Ayuso vezetésével, idén februárban pedig egy hajszál választotta el az önálló kormányalakítástól a pártot Kasztília és Leónban, ahol végül a sokat kritizált, szintén jobboldali Vox révén született meg a kormánykoalíció. Ha Andalúziában nem sikerül megszerezni az abszolút többséget, hasonló regionális kormány alakulhat majd, mint Kasztíliában, ugyanis a Vox támogatottsága erős Dél-Spanyolországban. Akár 16 mandátumot is szerezhetnek.

A Moreno vezette Néppárt választási programjának kiemelt pontjai között szerepel az adócsökkentések folytatása. Elnöksége idején Andalúzia azon öt közösség közé került, ahol a lakók a legkevesebb adót fizetik. Emellett az andalúziai egészségügyi alapellátás mélyreható átalakítását, valamint a mezőgazdaság és a születésszám növelésének támogatását is bejelentette.

Borítókép:  Juanma Moreno, az andalúziai Néppárt vezére (Forrás: EFE/Carlos Díaz / Carlos Diaz Martin (EFE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.