Óriási magyar siker: sikerült leszavazni a klímaadót

Győri Enikő szerint blamázs Timmermans biztosnak, hogy a saját szocialistái segítettek nekünk megbuktatni a csomagot.

Magyar Nemzet
2022. 06. 09. 12:14
TIMMERMANS, Frans
Brüsszel, 2020. október 6. Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelõs biztos az Európai Bizottság klímatörvény-tervezetérõl beszél az Európai Parlament plenáris ülésének második napján a brüsszeli ülésteremben 2020. október 6-án. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási blamázs Timmermans biztosnak, hogy a saját szocialistái segítettek nekünk megbuktatni a csomagot – reagált Facebook-oldalán Győri Enikő, miután az Európai Parlamentben szerdán leszavazták az úgynevezett klímaadót. 

Mint arra a Híradó.hu is emlékeztetett, a képviselők 365 ellenszavazattal, 265 támogató szavazattal és 34 tartózkodással utasították el Peter Liese, az Európai Néppárt képviselője által készített, a kibocsátás-kereskedelmi rendszer kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról szóló jelentést. 

A törvényhozók ezután megállapodtak abban, hogy a szöveget, valamint a szén-dioxid-határadóval és a szociális klímavédelmi alappal foglalkozó, egymással összefüggő jelentéseket visszautalják átdolgozásra a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsághoz (ENVI).

A magyar kormány a kezdetektől fogva azon az állásponton van, hogy a környezetvédelem költségeit a nagy környezetszennyezők fizessék meg, semmiképpen ne a magyar családok.

„A szabályozás célja az, hogy az embereknek jobb legyen, nem pedig az, hogy rosszabb. Ha pedig jobb a klíma, de nem tudják kifizetni az energiaszámláikat, akkor egyik ügy megoldásával egy még nagyobb bajt idéztünk elő. Tehát nekünk olyan megoldás kell, hogy klímacélok is legyenek és meg tudjuk védeni az olcsó rezsit is” – fogalmazott korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő korábban szintén rámutatott, hogy a csomag karbonvámra vonatkozó javaslatával az EU öt alapanyag-előállító szektorban a zölden, így drágábban termelő vállalatokat védte volna meg azon külföldi cégekkel szemben, amelyek környezetkárosító módon gyártanak ugyan, de olcsóbban, s ezáltal tisztességtelen versenyelőnyre tesznek szert.

Győzött a józan ész!

– kommentálta az eredményeket Kósa Ádám, a Fidesz–KDNP EP-képviselője is.

Váratlan fordulat

– reagált a fejleményeket Gál Kinga is.

Hatalmas magyar siker az EP-ben: az Európai Parlament elutasította a klímaadóról szóló javaslatot!

– írta ki Facebook-bejegyzésében Tóth Edina. 

„Álláspontunk világos: az átállás költségét nem a magyar és európai polgárokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni a zöldátállás árát. Megyünk tovább a megkezdett úton, és meg fogjuk akadályozni, hogy az uniós szabályozásból eredő többletterheket a magyar polgárokra hárítsák!” – fejtette ki.

Ezúttal a momentumos Donáth Anna is nemmel szavazott a kílmajavaslatra. „Nem engedünk a nagyvállalati lobbinak – leszavaztam az Európai Parlamentben a teljesen legyengített klímavédelmi javaslatot!” – írta.

Az MSZP-s Ujhelyi István viszont arról panaszkodott, hogy egyelőre nem sikerült áttörést elérni.

 

Borítókép: Frans Timmermans, az európai zöldmegállapodásért felelős biztos az Európai Bizottság klímatörvény-tervezetéről beszél az Európai Parlament plenáris ülésének második napján a brüsszeli ülésteremben 2020. október 6-án (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.