Salvini: Győzött a jobbközép összefogás

Vasárnap és hétfő délelőtt helyhatósági választásokat tartottak Olaszországban – tarolt a jobboldal.

2022. 06. 13. 18:17
null
ITALY-HEALTH-VIRUS-POLITICS-PARTIES-PROTEST Fotó: TIZIANA FABI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Győzött a jobbközép összefogás – kommentálta elsőként a vasárnap és hétfő délelőtt megtartott helyhatósági választások hivatalos eredményét Matteo Salvini, a jobboldali Liga főtitkára. Több hónapos hűvös távolságtartást követően újra összefogtak az olasz jobbközép frakciók. A kormánypárti Liga és az ellenzéki Olasz Testvérek párt több településen állított közös jelöltet, az eredmények pedig nem maradtak el. A voksoláson közel kilencmillió állampolgárt szólítottak az urnákhoz, hogy 987 település jövőbeli vezetéséről döntsön. A részvételi arány 54 százalékos volt. 

Több tartományi székhelyen, Palermóban, Aquilában és Genovában a jobbközép jelöltjei vehetik át a vezetést, Parmában, Padovában azonban erősebbnek bizonyult a balközép jelöltje. 

Veronában egyetlen jelöltnek sem sikerült elérnie az ötvenszázalékos előnyt, ezért két hét múlva, a második fordulóban mérhetik össze az erejüket. Pistoiában, Goriziában, Bellunóban, Alessandriában és Catanzaróban is a jobbközép közös jelöltjei győzedelmeskedtek.

A választásokkal egy időben népszavazás kiírására is sor került az igazságügy megreformálásáról. A referendum kezdeményezői a jobboldali Liga és a Radikálisok, de az Európai Unió is évek óta sürgeti az igazságügy megújítását. A népszavazáson való részvétel meglepően alacsony volt. 

A szavazásra jogosult 51 millió állampolgár és ötmillió külföldön élő olasz csupán 20,9 százaléka élt demokratikus jogával. A részvételi arány az érvényességhez szükséges ötven százalék alatt maradt.

Az öt kérdésből álló népszavazás többek között a 2012-es Severino-törvény visszavonását tartalmazza. Ez azt szorgalmazza, hogy az automatizmus helyett bírói hatáskörbe tartozhasson a döntés, hogy egy súlyos bűncselekmény elkövetése esetén eltiltható-e egy politikus a politikai pályától. A további kérdések az előzetes letartóztatás feltételeit korlátoznák, a bírói és ügyészi pályafutás egymástól való elkülönítését, valamint az ügyészi testület tagjainak megválasztását újítanák meg. Az utólagos kommentek a jobbközép kudarcaként értelmezték a referendum megbukását, a valóság azonban, hogy a túlzottan szakmai jellegű kérdésekben csak kevesen tudtak érdemben állást foglalni.

A választások során súlyos bonyodalmak alakultak ki több palermói választókerületben vasárnap reggel, mivel ötven választókerület bizottsági elnöke beteget jelentett. A felfordulás oka, hogy a választások időpontja egybeesett a palermói focicsapat záró mérkőzésével. 

A társadalmi együttlétre éhes palermóiak a stadiont választották a szavazófülkék helyett

– magyarázta lapunknak Igor Gelarda, a Liga palermói önkormányzati jelöltje.

Borítókép: Giorgia Meloni és Matteo Salvini egy kampányrendezvényen (Forrás: Tiziana Fabi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.