időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Ukrajna felfegyverzése okozott kormányválságot Olaszországban

Jánosi Dalma (Róma)
2022.06.24. 07:11 2022.06.24. 09:05
Ukrajna felfegyverzése okozott kormányválságot Olaszországban

Meggyengült koalícióval folytatja a kormányzást Mario Draghi miniszterelnök, miután a legnagyobb kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom tagjai között vita alakult ki Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatban. Feloldhatatlannak tűnik a feszültség az Öt Csillag Mozgalom elnöke, Giuseppe Conte és Luigi Di Maio külügyminiszter között: míg Giuseppe Conte az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok leállítását követelte, a külügyminiszter a NATO- és az uniós tagállamokkal való együttműködésben látja az orosz–ukrán konfliktus megoldását. Luigi Di Maio végül – Sergio Mattarella köztársasági elnökkel való egyeztetést követően – bejelentette, kilép a pártból és az Együtt A Jövőért nevű, új frakcióban folytatja munkáját. A külügyminisztert több mint hatvan képviselő és szenátor követte a centrista pártba, és a sor még nem ért véget, várhatóan többen fognak csatlakozni az Együtt A Jövőért párthoz.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elismerően beszélt olasz hivatali kollégája döntéséről, mondván, hálás következetes politikájáért.

Az Öt Csillag Mozgalom hasadását „vérfürdőhöz” hasonlították az olasz lapok, támogatottsága az elmúlt években jelentősen csökkent: a 2018-as parlamenti választásokkor a szavazatok 32 százalékát sikerült megszerezniük, az idei helyhatósági választáson azonban csak öt százalékot tudtak elérni. Luigi Di Maio szerint a pártvezetés és Giuseppe Conte döntései vezettek nemcsak a párt, hanem Olaszország meggyengüléséhez is. Miközben a kormánypártok népszerűsége egyre inkább csökken, addig az egyetlen ellenzéki párt, az Olasz Testvérek támogatottsága töretlenül növekszik, a helyhatósági választásokon politikusaik kiemelkedő eredményeket értek el. A párt elnöke, Giorgia Meloni a közelmúltban felszólította a kormánykoalíció frakcióit,

gondolkodjanak el azon, van-e még létjogosultsága a Mario Draghi vezette egységkormánynak. 

Az olasz belpolitikai hatalmi erőviszonyok alakulásáról és a kormányválság lehetőségeiről Francesco Giubilei, a Nazione Futura olasz konzervatív agytröszt elnöke nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. A szakértő azt mondta, az Öt Csillag Mozgalom szakadásának hátterében több szál is húzódik. A hivatalos magyarázat szerint egyre feszültebb volt a kapcsolata a párt alapítójának, Luigi Di Maiónak és az újonnan megválasztott elnöknek, Giuseppe Conténak.

A párt a Kijevnek szánt fegyverszállítmányok leállításáról fogadott el határozatot, valamint kétségbe vonták a NATO-nak való elköteleződést is, mindezt azonban a külügyminiszter elfogadhatatlannak tartotta.

A valós okok azonban nem ideológiai, hanem hatalmi jellegűek

– mutatott rá Francesco Giubilei.

Elmondta, a párt szabályzata kiköti tagjai számára, hogy csak két cikluson keresztül jelöltethetik magukat, ennek értelmében Luigi Di Maio és sok más parlamenti képviselő jövő tavasszal nem indulhatna a választásokon. Hozzátette: a párttagok időközben arra is rádöbbentek, hogy Giuseppe Conte teljesen átvette a hatalmat és az ellenőrzést a párt felett. A szakértő szerint ugyanakkor a szakadás rövid távon nem rendíti meg a kormány stabilitását, hosszú távon azonban könnyen megeshet, hogy a jelenlegi váratlan döntésükhöz hasonlóan bejelentik, hogy búcsút intenek a koalíciónak. „Egy hasonló lépést vagy a parlamenti választások előtti hónapokban tudok elképzelni, vagy a költségvetés megszavazása után” – vélekedett a szakértő, aki szerint a kormánykoalíció meggyengülésének jelei minden bizonnyal az őszi időszakban felerősödhetnek. Francesco Giubilei nem tartja kizártnak, hogy az Öt Csillag Mozgalom idő előtt kilép a kormányból azért, hogy az elvesztett szavazatokat egy erőteljes gesztussal megpróbálja visszaszerezni.

Erre az ősszel, vagy az éves költségvetés megszavazása után látok esélyt

– tette hozzá.

A szakértő szerint annak is megvan az esélye, hogy a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga lesz az, amely még a választások előtt megválik a koalíciótól. „A jobbközép szövetségeseknek jó esélyeik vannak, hogy megnyerjék a parlamenti választásokat, de csak akkor, ha egy jól összehangolt kampánnyal sikerül megőrizniük a pártok közötti egységet” – magyarázta Francesco Giubilei.

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök (balra) és Luigi di Maio olasz külügyminiszter az ukrajnai háborúról szóló tanácskozáson a szenátus római üléstermében 2022. május 19-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.