Visszatért hazájába a volt afgán oktatási miniszter

A tálib vezetők biztonsági garanciákat és munkalehetőséget ajánlanak a korábbi rendszer tisztségviselőinek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 08. 11:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatért hazájába szerdán egy volt afgán miniszter, miután a tavaly nyáron hatalomra került tálibok biztonsági garanciákat ígérve szorgalmazni kezdték az országból elmenekült egykori magas rangú tisztségviselők visszatérését. Gulam Farúk Vardak volt oktatási miniszter Törökországból tért vissza Afganisztánba.

Tálib vezetők szerint Vardak előtt már több egykori tisztségviselő, köztük a védelmi minisztérium volt szóvivője, az országos áramszolgáltató egykori vezetője és több katonai tisztségviselő is hazatért.

Vardak, aki korábban a Hamid Karzai és Asraf Gáni afgán elnök kormányában volt tárcavezető, hazatérése után az állami médiának nyilatkozva elmondta: „sok volt tisztségviselő fontolgatja a visszatérést”, bár van egy kis csoport, melynek tagjai nem akarnak hazamenni Afganisztánba. A legtöbb afgán vezető elmenekült a tálib hatalomátvétel után, köztük az akkori államfő, Asraf Gáni is, aki jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik.

A tálib vezetés pár hete testületet hozott létre, amelynek tagjait azzal bízta meg, hogy igyekezzen tárgyalásos úton elérni minél több volt tisztségviselő hazatérését. 

Amnesztiát és biztonsági garanciákat, továbbá munkalehetőséget ajánlanak a magánszektorban azoknak, akik hajlandók hazamenni.

Nemzetközi szervezetek és különböző médiajelentések szerint a tálib hatalomátvétel után országszerte erőszakos megtorlások érték a korábbi rendszer több tisztségviselőjét, különösen a biztonsági szektorban. A tálibok szerint azonban ezeket a támadásokat nem a vezetés rendelte el.

Borítókép: Gulam Farúk Vardak volt afgán oktatási miniszter (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.