Csillagászati árak az olasz turizmusban is

Egyre többen mondanak le a vakációról, vagy választanak belföldi utazást.

2022. 07. 04. 16:33
Daily Life In Bologna, Italy
ITALY-TOURISM/BOLOGNA Fotó: LORENZO DI COLA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt ötven évben nem volt ilyen drága a nyaralás Olaszországban, mint idén. Még a belföldi nyaralás is luxus lett az olaszok számára, írják a napilapok. 

Az elszabadult infláció miatt egyre többen mondanak le a vakációról, vagy módosítják korábban kialakult szokásaikat anyagi lehetőségeikhez mérten.

Az olaszok túlnyomó többsége a belföldi pihenést és kikapcsolódást választja, csak húsz százalék engedheti meg magának, hogy külföldre utazzon. Idén a nyaralási idény korábban elkezdődött. A korábban megszokott augusztusi nagy nyaralási szezont egyre kevesebben tudják kivárni. A tomboló kánikula miatt már júliusban tömegesen indultak el a tengerpartok irányába. Az idei nyaralás azonban sokak számára rövidebb lesz.

A megnövekedett üzemanyagárak miatt a közelebbi úti célokat választják.

Az éttermek, kávézók, szállodák tarifái jelentősen megemelkedtek az üzemanyag- és energiaárak megugrása miatt. Az előrejelzések szerint érdemes felkészülni arra, hogy az infláció tovább kúszik felfelé, az árak az elkövetkező hetekben még tovább emelkednek. 

A YouTrend olasz közvélemény-kutató felmérései szerint

az olaszok 74 százalékának nyaralásra vonatkozó döntését erősen befolyásolja az infláció.

A világjárvány és a háború ellenére sem mondanak le a várva várt vakációról, szokásaikat azonban kénytelenek pénztárcájukhoz alakítani. A közkedvelt úti cél továbbra is a tengerpart, Szicília és Puglia vonzza idén is a legtöbb pihenni és kikapcsolódni vágyó turistát, csak a 13 százalék választja a hegyeket, hat százalékuk a művészvárosokat. A megemelkedett szállodaárak miatt egyre többen bérelnek apartmanokat. Az utazási költségektől a szálloda- és éttermi árakon át a tengerparti napernyő- és nyugágytarifákig minden jelentősen drágább idén.

Átlagosan húsz százalékkal kerül többe egy tíznapos nyaralás összköltsége, mint a tavaly.

Az olasz statisztikai hivatal becslései szerint: ami tavaly fejenként ezer euró körül mozgott személyenként, az idén már megoldhatatlan ezerkétszáz euró alatt. A nemzetközi repülőjegyárak 124 százalékkal emelkedtek, a belföldi járatoké 33 százalékkal. Az autóbérlés tarifái akár a korábbi háromszorosára kúszhatnak, különösen Szicília és Szardínia szigetein.

A benzin ára 27,7 százalékkal, a gézolajé 37 százalékkal emelkedett meg a tavalyi évhez képet.

Az autópálya-üzemeltető vállalatok sem kegyelmeznek, pár százalékkal emelik a már eredetileg is igen magas tarifákat. Az üzemanyagárak erőteljes emelkedése miatt nemcsak a légitársaságok emeltek díjakat, hanem a vízi közlekedési társaságok is. A hajótársaságok 18,7 százalékkal magasabb áron szállítják idén az utasokat. Csak a vasúti tarifák ára csökkent tíz százalékkal. A szállodaárak 21,4 százalékkal, az éttermi árak öt százalékkal, az általános élelmiszerárak 9,1 százalékkal emelkedtek. A múzeumok, színházak, koncertek látogatása három százalékkal drágult. A romló járványügyi helyzet miatt egyre többen kötnek Covid-betegségre kiterjedő utasbiztosítást indulás előtt.

 

Borítókép: Turisták Bolognában. (Fotó: AFP/Lorenzo Di Cola)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.