Deutsch Tamás: Az európai baloldal veszélyezteti az egész európai energiaellátás biztonságát

Az európai és a vele szorosan együttműködő magyar baloldal veszélyezteti az egész európai energiaellátás biztonságát azzal, hogy javaslatával megakadályozná, hogy a földgáz és az atomenergia zöldminősítést kapjon – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője Strasbourgban kedden.

Forrás: MTI2022. 07. 05. 18:04
DEUTSCH Tamás
Budapest, 2021. november 14. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetõje beszédet mond a párt 29. tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2021. november 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI

Az európai és a vele szorosan együttműködő magyar baloldal veszélyezteti az egész európai energiaellátás biztonságát azzal, hogy javaslatával megakadályozná, hogy a földgáz és az atomenergia zöldminősítést kapjon – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője Strasbourgban kedden.

Azzal összefüggésben, hogy az EP a strasbourgi plenáris ülésén kedden vitázik, majd szerdán szavaz a nukleáris energiát és a földgázt a környezeti szempontból fenntartható energiaforrások körébe soroló taxonómiai rendelethez kapcsolódó EP-javaslatról, Deutsch Tamás magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a jelenleg hatályos jogszabály baloldali megtorpedózása azt jelenti, hogy Európa a jövőben a világ egyetlen országából sem tud majd földgázt importálni. A javaslat lényegében betiltja Európában a földgáz felhasználását, ami romba dönti Európa energiaellátásának a biztonságát és az egekbe emeli az energia árát.

Emellett ellehetetleníti azt a célkitűzést is, hogy Európa függetlenedjen az orosz energiahordozóktól – tette hozzá.

Nem lesz energiaforrás, nem lesz energiaellátási biztonság, és az a kevés energia is megfizethetetlen lesz

– fogalmazott Deutsch Tamás.

A képviselő közölte az is, hogy Ukrajna kedden azzal fordult az Európai Parlament képviselőihez, járuljanak hozzá, hogy a taxonómiarendeletnek maradjon része a földgázfelhasználás és az atomenergia békés célú felhasználása. Aki segíteni akar az ukránoknak, az leszavazza az európai baloldalnak a földgáz és az atomenergia zöldminősítését ellehetetlenítő kezdeményezését – húzta alá Deutsch Tamás, majd kijelentette:

Mi a magyar és az európai energiaellátás biztonsága mellett vagyunk.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője a sajtónyilatkozat során aláhúzta: világos, hogy a 2050-ig elérni kívánt klímacélok megvalósítása elérhetetlen a földgáz és az atomenergia nélkül. Szavai szerint a szerdai EP-szavazás tétje, hogy lehetséges marad-e a megfizethető energiaárak biztosítása, valamint a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása. Az európai és magyar baloldal célja azonban az európai és magyar gazdaság teljes kivéreztetése, valamint az európai emberek elszegényítése – figyelmeztetett az EP-képviselő.

Az Európai Bizottság március elején bemutatott, a taxonómiára vonatkozó jogszabálytervezete egyes, a nukleáris energiával és a földgázzal kapcsolatos tevékenységeket a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek körébe sorol. Az ilyen tevékenységeket felsoroló listát nevezik uniós taxonómiának.

A taxonómiai rendelet egyike azoknak a jogszabálytervezeteknek, melyek révén az uniós bizottság forrásokat biztosítana a fenntartható növekedéshez, segítené a zöldberuházásokat és megpróbálná elkerülni a nem fenntartható projektek zöldként való feltüntetését.

Borítókép: Deutsch Tamás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.