Hajmeresztő terv az Európai Bizottság asztalán

Kedd reggel arról írt a Politico, hogy az Európai Bizottság asztalán egy olyan terv van, amely felhatalmazást adna saját magának arra, hogy szükség esetén felülről irányítsa egy-egy tagállam gázfogyasztását. A terv egy olyan jogi mechanizmust is magában foglal, amely értelmében minősített többséggel is elfogadhatják azt, megkerülve egy-egy tagállam vétóját.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 07. 19. 10:22
JANSA, Janez; VON DER LEYEN, Ursula; SASSOLI, David
Brüsszel, 2021. december 16. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Janez Jansa, az Európai Tanács soros elnöki tisztségét betöltõ Szlovénia miniszterelnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) aláírja a Európai Unió törvényhozásában 2022-ben elsõbbséget élvezõ tervezetek jegyzékét az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén 2021. december 16-án. MTI/AP pool/Geert Vanden Wijngaert Fotó: Geert Vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Politico arról értesült, hogy az Európai Bizottság (EB) egy új vészhelyzeti felhatalmazással kívánja magát felruházni, amellyel arra kényszerítheti az uniós tagállamokat, hogy abban az esetben, ha az Európai Unió a következő hónapokban jelentős gáztartalék-hiányban szenved, csökkenthesse az uniós országok gázfogyasztását. Három EU-s diplomata szerint a tervet szerdán mutatja majd be az EB, amikor egyébként is sajtótájékoztatót fognak tartani a téli gázmegtakarítást illetően. Az online hírportál leszögezte,

a terv alapján az Európai Bizottságnak kötelező érvényű beleszólása lenne egy tagállam gázfogyasztásába.

Emellett a bizottság egy jogi eljárást is megalkotott, amellyel az országok egyszerű többséggel is elfogadhatják ezt a tervet, megkerülve mind a parlamentet, mind az egyes tagállamok vétóját.

Az Európai Bizottság célja, hogy a tervet elfogadtassa a július 26-án tartandó rendkívüli energiatanácson. A jelenlegi vita központjában a Politico szerint elsősorban az áll, hogyan követelhetik meg egyes országoktól, hogy csökkentsék gázfelhasználásukat nagyjából 5-20 százalékkal az őszi és tavaszi időszak között, bár azzal számolnak, hogy a tárgyalásokat követően végül 10-15 százalékos csökkentésről egyezhetnek meg. Amennyiben elfogadják, az EB önmaga, vagy legalább két másik tagállam kérésére bevezetheti a kötelező érvényű gázfogyasztási korlátozásokat.

Borítókép: David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Janez Jansa, az Európai Tanács soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia miniszterelnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) aláírja a Európai Unió törvényhozásában 2022-ben elsőbbséget élvező tervezetek jegyzékét az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén 2021. december 16-án (Fotó: MTI/AP pool/Geert Vanden Wijngaert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.